Csíkszeredából az enyhébb körülményeket biztosító feketehalmi börtönbe szállítják kedden a terrorvád miatt elítélt Beke Istvánt. Erre azért kerül sor, mert jóváhagyták a szigorított rendszerből, az enyhébb, félzárt rendszerbe való áthelyezésére vonatkozó kérelmét.

Minderről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő számolt be a Sláger Rádiónak, aki a hétvégén újra felkereste a két kézdivásárhelyi férfit a csíkszeredai börtönben. A politikus rámutatott, a csíkszeredai fegyházban nincs lehetőség a félzárt rendszer biztosítására, ezért szállítják át Beke Istvánt a feketehalmi büntetés-végrehajtó intézetbe.

Beke István és Szőcs Zoltán

A változás azt jelenti, hogy a börtön épületén kívül is végezhet munkát, azonkívül nem kell üvegfal mögött beszéljen a látogatóival, egy külön teremben asztalnál ülve fogadhatja családját, részletezte Kulcsár-Terza József. Ez azzal is jár, hogy a két férfit már elválasztották, Beke az átköltözésig egy átmeneti cellában van.

Szőcs Zoltán később, a hónap végén kérelmezheti, hogy enyhébb besorolásba kerüljön. A csúszás azzal magyarázható, hogy Beke István több időt töltött előzetesben, őt hamarabb letartóztatták.

A kézdivásárhelyi Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt tavaly júliusban terrorizmusért öt éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Lehallgatott beszélgetéseikből arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.