Tavaly több mint 280 áldozat tett panaszt a háromszéki rendőrségen családon belüli erőszak miatt, derült ki a rendőrség elemzéséből. Növekszik a hivatalosan jelentett erőszakos esetek száma, és szakemberek szerint valóságban ennél is több lehet, mivel sok bántalmazott panasz nélkül tűri házastársa erőszakoskodását.

Nicoleta Tolvaj Marin szóvivő által ismertetett elemzés rámutat tavaly novemberig Kovászna megyében összesen 285 családon belüli erőszak esetet jegyzett a rendőrség, ezek 49 százalékát városon, 51 százalékát falun követték el. A családon belüli erőszak esetek 91,5 százaléka az érintettek otthonában történt.

Illusztráció: blikk.hu

Az áldozatok 35 esetben kértek távoltartási végzést erőszakos családtagjuk ellen, de 22 esetben az erőszakos fél megsértette a végzés rendelkezéseit, ellenük bűnvádi eljárást indítottak. Egy nemrég életbe lépett törvényi változás értelmében az ideiglenes távolságtartási végzést már az ügyben eljáró rendőr is ki tudja állítani helyben. Ezt eddig Háromszéken egy esetben állították ki mivel az ügyet vizsgáló nyomozó úgy ítélte meg, hogy az áldozat élete veszélyben van.

Mint arról beszámoltunk az Országos Gyermekvédelmi és Örökbefogadási Hatóság minden megyében védett házak létrehozását támogatja.