Semmitmondó választ adott az államfői hivatal a Beke István és Szőcs Zoltán szabadon engedésére vonatkozó petícióra. A válaszlevélben az államfő leszögezi: nem avatkozhat be az igazságszolgáltatásba, egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe.

Mint ismeretes öt RMDSZ képviselő továbbította Klaus Johannis államfőnek a több mint tízezer aláírással támogatott „Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak!” címet viselő petíció szövegét.

Fejér László Ödön és Kulcsár Terza József | Fotó: Facebook

Ebben azt kérik, hogy a román igazságszolgáltatás helyezze hatályon kívül azt a jogi szempontból megalapozatlan, és ilyen formában etnikai alapon, az erdélyi magyarság megfélemlítésének céljából meghozottnak tűnő ítéletet, mellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Beke István őrizetben

A válaszlevelet az államelnöki hivatal egy tanácsosa írja alá, ebben az áll, hogy bármilyen intézkedés sértené a jogállamiságot és alkotmányellenes lenne. Kulcsár-Terza József képviselő felháborítónak tartja Klaus Johannis hozzáállását, hiszen például a Malajziában elítélt drogkereskedő ügyében a külügyminisztériummal és az igazságügy minisztériummal karöltve lépett fel, miközben a terrorizmussal ártatlanul megvádolt fiatalok ügyét még arra sem méltatta, hogy személyesen válaszoljon a beadványra.