A nagybaconi községházán lévő román zászlóra kitűzött fekete gyászszalag miatt borsos pénzbüntetést helyezett kilátásba a polgármesternek a háromszéki prefektus. Sebastian Cucu keddi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy Nagybaconban a községháza bejárata fölött lévő román nemzeti színű zászlóra egy fekete gyászszalag került.

A kormánybiztos szerint amikor számon kérték a település polgármesterét, azzal védekezett, hogy meghalt a polgármesteri hivatal egyik alkalmazottja és emlékére tűzték ki a gyászszalagot. Sebastian Cucu prefektus sajtótájékoztatón kifejtette: tudja, hogy a térségben hagyománynak számít, hogy egy-egy intézmény elhunyt alkalmazottja vagy a település kiemelkedő személyiségeinek elhunyta alkalmából fekete zászlót tűznek a közintézményekre, azt viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baconi községháza ezt úgy oldotta meg, hogy a fekete gyászszalagot a román zászlóra tűzte rá. Ez már túl sok, fejtette ki a háromszéki prefektus, aki leszögezte: a nagybaconi polgármestert a román nemzeti lobogó nem megfelelő használata miatt pénzbüntetéssel sújtja.

Sebastian Cucu háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Sebastian Cucu emlékeztetett, hogy a fekete gyászlobogó kitűzése az elmúlt években is több ízben vezetett nézeteltérésekhez. Mint ismert Sepsiszentgyörgyön keltett felháborodást amikor a kis-egyesülés napján a városháza homlokzatán fekete gyászlobogó volt kihelyezve. Az önkormányzat vezetősége ugyanakkor rámutatott: véletlen egybeesés történt, a fekete zászlónak semmi köze nem volt a kis-egyesülés napjához, hanem azért tűzték ki mert elhunyt a város egyik Pro Urbe-díjas személyisége.

A nagybaconi gyászszalagos eset kapcsán Sebastian Cucu prefekus sajtótájékoztatón leszögezte: megérti, hogy a fekete lobogó kitűzése hagyomány a térségben, viszont egy körlevelet fog írni az összes háromszéki polgármesternek, amelyben rámutat, hogy hogyan nem szabad használni a fekete gyászszalagot.