Az államfőtől kérik a terrorvád miatt bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán elleni ítélet megsemmisítését, háromszéki parlamenti képviselők. Kulcsár Terza József és Fejér László Ödön RMDSZ képviselők levélben kérik Klaus Johannis államfőt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a véleményük szerint minden jogalapot nélkülöző és súlyos eljárásjogi hibákat tartalmazó ítéletet az illetékes szervek megsemmisítsék a Beke–Szőcs-ügyben.

A két politikus így fogalmaz: „Meg vagyunk győződve a „székely terrorperben” elítélt kézdivásárhelyi fiatalok ártatlanságáról, nemzeti közösségünk által ránk ruházott felelősségünk tudatában, levélben fordulunk Klaus Iohannis államelnökhöz. Ebben továbbítjuk a citizengo.org/hu oldalon Dr. Kékesy Raymund által kezdeményezett, több mint 10 ezer támogató aláírással ellátott Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! címet viselő petíció szövegét.”

A két Kovászna megyei politikus rámutat: a petíció célja, hogy a román igazságszolgáltatás helyezze hatályon kívül azt a jogi szempontból megalapozatlan, és etnikai alapon, az erdélyi magyarság megfélemlítésének céljából meghozottnak tűnő ítéletet, mellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ szenátor, Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke és Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke és Beke Csilla, Beke István felesége | Fotó: Kovács Blanka

Kulcsár Terza József és Fejér László Ödön abban bízik, hogy kezdeményezésükhöz csatlakoznak más, az erdélyi magyarság képviseletével megbízott politikusok is, akik aláírják a Klaus Iohannis államelnökhöz címzett levelet, ezzel is erősítve az egységes közösségi szándékot.