Az RMDSZ visszautasítja a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust, szögezte le Benkő Erika. A sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő szerint kedden a román parlament emberi jogi bizottságában ismertette Beke Csilla, Szőcs Zoltán és az elítéltek ügyvédei ismertették a Beke-Szőcs ügyet. Kelen voltak Benkő Erika és Kulcsár Terza József képviselők és Fejér László Ödön szenátor.

Benkő Erika és Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselők | Sláger Rádió

Benkő Erika rámutatott: „a magyar közösség számára a Beke-Szőcs ügy hamis és fabrikált ügy, hiszen teljességgel hiányoznak a feltételezett terroristák elleni konkrét bizonyítékok. Ugyanakkor a magyar közösség megítélése szerint az ügyet az állami erőszakszervek a magyar közösség egésze ellen használták fel, egyfajta precedensteremtési próbálkozásként, annak ellenére, hogy a romániai magyarság folyamatosan békés úton, demokratikus módszerekkel kívánja elérni politikai céljait, mondta Benkő Erika.

Beke István őrizetben

Hozzátette: a parlament emberjogi bizottságának tagjai együttérzéssel hallgatták végig az eset részleteit, különös tekintettel a fogvatartottak nehéz helyzetére. Az emberjogi bizottság arról döntöttek, hogy átirattal keresik meg a Nép Ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetét az üggyel kapcsolatban, valamint felkeresik a csíkszeredai börtön parancsnokát és a helyszínen tájékozódik a fogvatartottak életkörülményeiről.