A háromszéki prefektúra arra kötelezte a Kovászna városi polgármesteri hivatalt és az alárendelt intézményeket, hogy a székházaik homlokzatáról távolítsák el a város zászlóját. Gyerő József a fürdőváros polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta, a prefektúra nemrég ellenőrzést tartott a városházán, a megbízottnak feltűnt a városzászló, és hivatalosan felszólította a városvezetést, hogy vegyék le.

Az önkormányzat eleget tett ugyan az utasításnak, ám azonnal megkezdték az eljárást, hogy újra elfogadják a városzászlót. A polgármester rámutatott, hogy a zászló tulajdonképpen a város hivatalosan elfogadott, kormányhatározattal megerősített címere fehér alapon. Most két változatot bocsátottak közvitára, a címer újra fehér, vagy a második változatban ezúttal kék hordozón. Amint a közvita lejár, a testület napirendre tűzi a megszavazását, majd kormányhatározatot kezdeményeznek az elfogadására, ismertette a lépéseket a polgármester.

Kovászna városi Művelődési Ház | Fotó: Facebook

Felidézte, hogy a zászlót a kétezres évek elején fogadta el a testület. Néhány évig zavartalanul használták, majd a fürdővárost is elérte a „helyi zászlók érvénytelenítésének hulláma”, amikor Kovászna és Hargita megyében több település zászlójának használatát bíróságon támadták meg a prefektusok, arra hivatkozva, hogy nincs törvény, ami a helyi zászlók elfogadását szabályozza.

Gyerő József rámutatott, 2015-ben az RMDSZ kezdeményezésére megszületett a helyi zászlók elfogadását szabályozó törvény, ám ez alapján már nem indítottak új eljárást, hiszen a címer hivatalos volt, a fehér zászló pedig akkor már nem zavart senkit. “Most amíg az újabb hivatalos procedúrát nem járjuk végig, nem használhatjuk a zászlót”, mondta Gyerő József.