Tegyenek meg minden tőlük telhetőt a terrorváddal 5-5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán érdekében, kéri az összes RMDSZ képviselőnek és szenátornak írt levelében Beke Csilla, aki Facebookon is közzétette levelét.

Az egyik bebörtönzött kézdivásárhelyi férfi felesége emlékeztet, hogy másfél hónapja, 2018. július. 4-e óta sínylődik ártatlanul börtönben Beke István és Szőcs Zoltán, akik a fegyházban további meghurcoltatásoknak is ki vannak téve. Beke Csilla szerint a feketehalmi börtönben 11 napba telt míg jóváhagyták számukra az evőeszköz vásárlást, illetve a csíkszeredai börtönbe való szállításukig nem engedélyezték a szükséges gyógyszerek bevitelét. A karanténben töltött idejük a 21 nap helyett majdnem duplája lett, eközben minimális jogokat sem engedélyeztek és maximális biztonságú börtönbe akarták küldeni őket. Kétszer is elutasították a magyar konzulátus képviselőinek látogatását és „joguk volt kussolni, ha nem akartak nem megfelelő viselkedés miatt jelentést kapni”, sorolta a két kézdivásárhelyi férfit ért sérelmeket Beke Csilla.

A bebörtönzötteknek segítséget kérő asszony, levelében az összefogás ígéretében szólítja meg az RMDSZ képviselőket és szenátorokat, mint olyanokat, akik hitvallásuk szerint megvédik a közösséget. „Tegyék meg! Ez, itt most nem a várakozás ideje!”, írja Beke Csilla, aki szerint az RMDSZ-nek lennének eszközei, hogy a jogsérelmekről tájékoztassa a nemzetközi közvéleményt és a politikai súllyal bíró országok nagykövetségeit. „Ki tudnának állni és beszélni arról, hogy az ártatlanság és a jog tiprása mindennapos a tárgyalótermekben. Éljenek jogukkal és látogassák meg a fiúkat a csíkszeredai börtönben, ahol közvetlenül biztosíthatják őket támogatásuk valódi tartalmáról, és tájékozódhatnak arról, hogy milyen az élet négy fal között ártatlanul!”, sorolja elvárásait Beke Csilla, aki emlékezteti az RMDSZ honatyákat, hogy a hivatalos látogatásukat törvény szerint a fegyház nem fogja a család látogatásaiból leszámolni.

Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ szenátor, Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke és Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke és Beke Csilla, Beke István felesége | Fotó: Kovács Blanka

A Maszol érdeklődésére Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ szenátor elmondta: jól ismeri Beke Istvánt és családját és hisz az ártatlanságukban, ezért az RMDSZ képviseletében részt vett mindkét kézdivásárhelyi szimpátia tüntetésen, ott beszédet mondott és aláírta a bebörtönzötteket támogató íveket. „Jó ügyvédeik vannak, akik minden lehetséges jogi eszközt meg fognak ragadni, hogy Romániában és a strasbourgi bíróságon is eljárást kezdeményeznek és Klaus Iohannis államfőhöz fordulnak mentelmi kéréssel”, mondta az RMDSZ szenátor.

Tüntetés Beke Istvánékért | Fotó: Kovács Blanka

Hozzátette: a tusványosi szabadegyetemen tájékoztatta az ügyről Lomnici Zoltánt az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) elnökét és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőt, akiket arra kért tegyenek lépéseket Beke István és Szőcs Zoltán érdekében. Fejér László Ödön kézdivásárhelyi szenátor elmondta: jól ismeri a Beke családot, akiket arra kér, hogy keressék fel minden olyan konkrét kéréssel, amiről úgy gondolják, hogy ő tenni tud az ügy érdekében. „Tudom, hogy a börtönben minden nap nagyon hosszú. Nem akartam tolakodni, de Beke Csilla felkérésére szeptemberben meg fogom látogatni a börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Megteszek mindent, amit lehet, hogy onnan kijöjjenek”, mondta Fejér László Ödön.