Székely és magyar zászlókkal vonultak utcára Kézdivásárhelyen, hogy szabadságot követeljenek a „politikai foglyoknak”. Az erdélyi magyar politikai pártok és civil szervezetek felszólítására több százan gyűltek össze csütörtök este Kézdivásárhely főterén, hogy tiltakozzanak a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán szabadon engedéséért. A tömeg több ízben skandálta, hogy „Engedjétek szabadon! Ártatlanok! Nem vagyunk terroristák! Szabadságot akarunk! A tüntetésen aláírásokat is gyűjtöttek azokra az ívekre, amelyeken tiltakoznak az elmúlt időszakban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások, az ártatlan kézdivásárhelyiek elhurcolása és a székelyföldi polgármesterek jogtalan megbüntetése ellen.

Tüntetés Beke Istvánékért | Fotó: Kovács Blanka

A kézdivásárhelyi szimpátia tüntetésen felszólalt Beke Csilla, aki férje Beke István szavait tolmácsolta. „Kegyelmet csak akkor tudjuk elfogadni, ha ártatlanságunkat elismerik”, üzente Beke István, aki szerint nem kérünk bűnbocsánatot, mert nem követtek el semmit. „Kérem a pártokat, érdekvédelmi szervezeteket, akiknek szavuk van ebben az országban, hogy vigyék tovább a mai összefogást, álljanak ki, mert ha nem, Ráduly Róbert szavaival élve „mindannyiunkat elmeszelnek, mint Istit és Zolit” – mutatott rá beszédében Beke Csilla, aki szerint lelkiekben sokat jelent számukra a tüntetés, a gyakorlati oldalát még nem tudják lemérni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor rámutatott: szűk a mozgástér, mert amikor az igazságszolgáltatás eszközét használják politikai célokra, nehéz az ellen harcolni. Hozzátette: amint megkapják a bebörtönzésről szóló bírósági indoklását a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordulnak. Ennek a testületnek a feladta eljárni olyan ügyekben, amikor a bírák vagy ügyészek visszaéltek a hatalmukkal, rosszindulatúan, vagy szakmaiatlanságból téves ítéletet hoznak. Azt várják el a Legfelsőbb Bírói Tanácstól, hogy rendelje el az ítélet megsemmisítését, és a perújrafelvételt.

Tőkés László a kézdivásárhelyi tüntetésen | Fotó: Kovács Blanka

Tőkés László EP képviselő kézdivásárhelyi felszólalásában kifejtette: jogi és politikai téren is folytatni kell a küzdelmet az igazságért. Úgy véli Klaus Johannis államfőnek kegyelembe kell részesítenie a két foglyot, nem azért mert rászorulnak, hanem mert a kiszabadításukra ez a legrövidebb út. Grüman Róbert a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke szerint abban bíznak, hogy Bukarestben is észreveszik, hogy a két elítélt nincs magára hagyva, a közösség szolidáris velük és eredményre vezetnek a rendelkezésre álló demokratikus eszközök.

Tüntetés Beke Istvánékért | Fotó: Kovács Blanka

„Huszonnyolc év után a román állam még mindig másodrangú állampolgárként kezeli a magyarokat, a magyar ember igazsága nem létezik, bár számtalan alkalommal kínáltuk fel baráti jobbunkat”, fejtette ki felszólalásában Fejér László Ödön. A felsőháromszéki RMDSZ szenátor rámutatott: a centenárium évében a párbeszéd helyett a magyarság elleni atrocitásoknak vagyunk tanúi, és új szintre lépett a magyarság megbélyegzése azzal, hogy alaptalanul ítéltek el terrorizmus vádjával két fiatalembert. „Igazságot akarunk, mert terroristák nem vagyunk”, kezdte beszédét Biró Zsolt. Az MPP elnöke szerint az erdélyi magyarság nem érzi jól magát ebben az országban, hiszen egy meggondolatlan szóért, csillagszórókért is börtönbe küldhetnek. A kézdivásárhelyi tüntetés a székely és magyar himnuszok eléneklésével ért véget.