Újabb nagyszabású tüntetés van alakulóban Háromszéken a magyar politikai pártok és civil szervezetek kezdeményezésére. Az RMDSZ, MPP, EMNP és EMNT háromszéki és országos vezetői hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy csütörtökön 18 órára Kézdivásárhely főterére szólítják Székelyföld lakosságát, ahol egy gyertyás felvonulásra és tüntetésre kerül sor a múlt héten öt éves börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért.

A Román állam múlt heti döntései – a terrorváddal bebörtönzöttek-, a Batthyáneum könyvtár ügye-, a Bánffy erdők visszaállamosítása és a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedést büntető törvénytervezet – miatt elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor új típusú érdekérvényesítési eszközökre van szükség. Ki kell mondjuk, hogy elég volt”, fejtette ki Sándor Krisztina az EMNT ügyvezető elnöke, aki szerint a múlt heti döntések olyan pofonsorozatként értek, amelyet a magyar közösség nem érdemelt meg Románia századik születésnapjára. „Nem erre számítottunk, nem így kell viszonyulnia a bukaresti hatalomnak”, szögezte le az EMNT ügyvezetője, aki szerint a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen jelen lesz Tőkés László is, illetve a nagyobb Székelyföldi városokból, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhelyről, igény szerint autóbuszokat indítanak a kézdivásárhelyi utcai megmozdulásra.

Bekéék ügyében összefogtak a magyar pártok: Sándor Krisztina EMNT, Grüman Róber RMDSZ, Bálint József EMNP és Kulcsár Terza József MPP | Fotó: Kovács Zsolt

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő, Kulcsár Terza József rámutatott a magyar pártoknak és civil szervezeteknek azért kell együtt gondolkodni és együtt cselekedni mert korábban, amikor volt hasonló összefogás eredmény is született, így a sepsiszentgyörgyi magyar himnusz perében és a kovásznai szívkórház átnevezésének kísérletében. A sepsiszentgyörgyi politikus arra is figyelmeztetett, hogy eljöhet az az idő amikor a magyar szóért és a székely zászlóért is bebörtönöznek, ha életbe lép a törvényhozásba két hete benyújtott tervezet, amely a románellenes megnyilvánulásokat és szervezkedéseket büntetné. „Száz éve el akarnak takarítani Erdélyből, de nem fog menni. Közösen fogunk fellépni ellene”, mondta Kulcsár Terza József, aki felkérte az egyházak és tanintézetek vezetőit is, hogy mozgósítsanak és csütörtökön legyenek minél többen Kézdivásárhelyen, ahol megmutathatjuk, hogy nem félünk és ha baj van összefogunk.

Az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke, Grüman Róbert is a pártok fölötti összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen megítélése szerint Beke Istvánék ügyében méltánytalan és igazságtalan ítélet született. „Székelyföldön nincsenek terroristák. Példát akartak statuálni, hogy ne folytatódjon az autonómia harc”, véli Grüman Róbert. A szövetség háromszéki ügyvezetője szerint több demokratikus eszköz áll rendelkezésre, így a rendkívüli jogorvoslat, a strasbourgi emberjogi bíróság vagy az elnöki kegyelem kérése, de ugyanilyen demokratikus eszköz a tüntetés is a bebörtönzött kézdivásárhelyiek mellett. „Ott voltunk a szombati tüntetésen és ott leszünk a csütörtökin is és ugyanerre biztatunk mindenkit. Az RMDSZ aktivistái is mozgósítanak”, mondta Grüman Róbert.

Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ szenátor, Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke és Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke és Beke Csilla, Beke István felesége | Fotó: Kovács Blanka

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, Tőke Ervin a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón kifejtette: a Beke Istvánék elleni ítélettel egy olyan útra lépett a román nemzetpolitika, amelynek nem tudni hol lesz a vége! „Most elvittek két székelyt, holnap ki lesz a következő? El akarják érni, hogy megtorpanjunk jogaink követelésében, arra megy ki a játék, hogy az utánpótlást feláldozzák, fiataljainkat megfélemlítsék és vezetők nélkül hagyják az erdélyi magyarságot”, mutatott rá Tőke Ervin. Az EMNP háromszéki elnöke, Bálint József hozzátette: felháborítónak tartják a bíróság ítéletét, ugyanekkor megállapíthatják, hogy Bekéék meggondolatlan telefonos viccelődéseit nem kell példaként tekintsük, de azt a bátorságot, hogy otthon várták az ítéletet, nem menekültek el, bíztak saját igazukban példaértékű kell legyen az egész erdélyi magyarság számára. „Ezért arra kérek mindenkit aki nem fél, az úgy legyen ott a csütörtöki, kézdivásárhelyi tüntetésen, mintha pénteken utána jönnének!”, összegzett Bálint József.