Igazságot Beke Istvánnak, Igazságot Szőcs Zoltánnak” ezeket a molinókat feszítették ki újra Kézdivásárhely főterén. Szombaton este ismét a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi aktivistájának szabadon bocsátásáért gyűltek össze az emberek a Gábor Áron szobornál. Öt év a semmiért, ez egy felháborító. Jogi köntösbe öltöztetett székely- és magyarellenes támadás és provokáció, az európai jogállami elvek teljes sárba tiprása”– szögezte le beszédében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Szerinte, Beke István és Szőcs Zoltán ügye túlmutat a személyes sorsukon, rajtuk keresztül akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen.

Gaudi Nagy Tamás budapesti ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője | Fotó: Kovács Blanka

A budapesti ügyvéd hozzátette: a magyar kormány illetékesei kiemelten foglalkoznak az üggyel, és „várhatóan nem hagyják magára két, egyébként magyar állampolgárságú derék székelyt”. Szerinte jogi úton két fronton is dolgoznak: a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kéri, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet. Gaudi Nagy Tamás szerint, mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, ugyanakkor az amnesztia igénybevételét sem tartják kizártnak. Ugyanakkor rámutatott: a két elítélt a nemzetközi jogi standardok szerint egyértelműen politikai fogolynak minősül. „A nemzetközi jog azon személyeket tekinti politikai fogolynak, akik politikai okból, politikai nézeteik, világnézetük, vagy valamely, adott politikai helyzetben jelentőséggel bíró csoporthoz való tartozásuk miatt börtönbüntetést kaptak egy olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez fűződő jogok, illetve az állam saját anyagi és eljárási jogszabályait sem tartja be”.

Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ szenátor, Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke és Kulcsár Terza József az MPP háromszéki elnöke | Fotó: Kovács Blanka

Kulcsár Terza József képviselő, az MPP háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta „ma két barátunkat vitték el, holnap tízet, aztán százat, de mindenkit nem tudnak elvinni”. Sorbán Attila Örs az Erdélyi Magyar ifjak (EMI) elnöke arról beszélt, hogy ha nem tudjuk megvédeni magunkat, ne csodálkozzunk, hogy elhurcolják barátainkat. Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke kifejtette, a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki. „Politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával”- mondta Izsák Balázs.

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke | Fotó: Kovács Blanka

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor a kézdivásárhelyi tüntetés idején fogalmazta meg állásfoglalását: „Nem tartózkodom az országban, ezért nem lehetek jelen Kézdivásárhely főterén a Beke István és Szőcs Zoltán barátai által szervezett tüntetésen. Szívem szerint ott lennék, mert felháborító, hogy a két elítélt elleni vádpontok büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy nem rendelkezett új bizonyítékokkal”. Tamás Sándor szerint felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást. „Minden demokratikus eszközt ki kell használni, amellyel Beke István és Szőcs Zoltán igazukat tudják bizonyítani, beleértve azt is, hogy a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordulnak, Romániában pedig rendkívüli jogorvoslatot kérnek és Klaus Iohannis államelnökhöz elnöki kegyelemért folyamodnak”, véli az RMDSZ háromszéki elnöke.

Szimpátiatüntetés Kézdivásárhelyen | Fotó: Kovács Blanka

A kézdivásárhelyi tüntetésen felszólalt Beke Csilla, Beke István felesége, aki felidézte férje az utolsó tárgyaláson elhangzott szavait, aki arról beszélt, hogy a két és fél év alatt folyamatosan kiállt ártatlansága mellett, az ügyészség, a védett tanú félrevezette a bíróságot, védelmére egyetlen bizonyítékot sem mutattak be. „Elvettek az életünkből tizenegy hónapot, pokollá tették az életünket, teljes felmentést kérek, a nevem, a becsületem helyreállítását”– idézte Beke Istvánt a felesége.

Beke Csilla a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: várják a legfelsőbb bíróság hivatalos indoklását, hogy a védelem kidolgozhassa a rendkívüli jogorvoslatot. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat által biztosított ügyvéd pedig minél hamarabb előkészíti az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet. Beke Csilla kérdésünkre kifejtette, a kegyelmi kérvény benyújtását is fontolóra veszik, egyelőre azt várják milyen eredménnyel zárul az erdélyi magyar pártok, és civil szervezetek közötti egyeztetés. Beke Csilla elmondta, beszélt a férjével, aki szerint a feketehalmi börtönben viszonylag „civilizált” körülmények vannak, ahhoz képest, amit két évvel ezelőtt Bukarestben megtapasztaltak. A kilencágyas cellában jelenleg öten vannak, Beke István és Szőcs Zoltán, rajtuk kívül még két magyar nemzetiségű fogvatartott.