Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakoznak az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek. Kézdivásárhelyen tiltakozó tüntetést is szerveznek. A székelyföldi „terrorperben” született szerdai ítélet és a vádlottak börtönbe szállítását követően csütörtökre sorra születnek a döntés elleni állásfoglalások az erdélyi politikai szervezetek részéről.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor Facebook oldalán foglalt állást az ügyben: felháborítónak tartja, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást. Kelemen Hunor emlékeztet, hogy Beke István és Szőcs Zoltán elleni vádpontok büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy nem rendelkezett új bizonyítékokkal. A politikus arra utalt, hogy a büntető perrendtartás múlt héten elfogadott módosításai ezt nem tennék lehetővé, ha már hatályosak lennének.

Az öt-öt évre bebörtönzött kézdivásárhelyi férfiak ügyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is felháborodásának és tiltakozásának adott hangot. Az EMNP elnöksége nevében Toró T. Tibor ügyvezető elnök és Tőke Ervin alelnök által megfogalmazott állásfoglalás szerint hidegzuhanyként érte őket az ítélet. Kifejtik, hogy nem kétséges a székely terrorvád koncepciózus volta, a párt politikusai ugyanis még nem találkoztak olyan erdélyi magyar emberrel, aki ne lenne meggyőződve ennek képtelenségéről. A Néppárt meggyőződése, hogy Beke Istvánék elítélése ürügyén az egész erdélyi magyar közösséget kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni.

Hozzáteszik: nem kétséges, hogy az egész erdélyi magyarságot érte támadás, amely ellen, félretéve minden pártpolitikai szembenállást, egységesen és határozottan kell fellépni. Az EMNP azonnali egyeztetésre szólította az erdélyi magyar politikai szervezetek és a civil társadalom képviselőit, hogy tárgyaljanak a romániai magyarságot ért inzultus elleni hatékony fellépésről. Ugyanakkor bejelentették, hogy Kézdivásárhelyen tiltakozó tüntetést szerveznek, de „más típusú akciókat” is tervbe vettek, amelyekkel felhívhatják a figyelmet „a román állam újbóli megfélemlítési akcióira”.

„A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) programjával, stílusával és módszereivel lehet egyet érteni vagy sem, de nem nézhetjük szótlanul és tétlenül, hogy mondvacsinált indokokkal kiragadjanak és szabadságuktól megfosszanak közülünk bárkit, aki nem akar beletörődni a száz év igazságtalanságaiba és a kisebbségi sorsba taszított erdélyi magyar közösség önrendelkezési jogáért szót emel” – mutat rá az EMNP közleménye.

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, RMDSZ képviselő, Kulcsár Terza József is Facebook oldalán foglalt állást. A sepsiszentgyörgyi politikus a szerdai nap történéseit összefoglalva rámutat: „Terrorizmus vádjával elítélnek és bebörtönöznek két magyar embert. A román bíróság elutasítja a római katolikus egyház keresetét a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében. A Maros megyei tanács elnökére 42 ezer lej pénzbírságot rónak ki a székely zászló használata miatt. Mindez egyetlen nap alatt”.

Kulcsár Terza József kifejti: „Gyalázat, amit velünk elművelnek. Ez már nem csak egyének, hanem az egész nemzeti közösségünk ellen irányuló támadássorozat, amit nem lehet tétlenül nézni. Minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra és a közös fellépésre. Ennek érdekében csütörtök reggelre egyeztetést kezdeményeztem a magyar politikai szervezetek háromszéki vezetőivel, hogy beazonosítsuk a közös cselekvés lehetőségeit”.

Megdöbbenéssel vette tudomásul az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), hogy a tavalyi felmentés után a román legfelsőbb bíróság jogerősen 5-5 év börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Az EMI megállapítja, hogy összeollózott vádak, koholt bizonyítékok alapján hurcolták el a két kézdivásárhelyi férfit, és a „legsötétebb ceaușescui időket idéző módon lefolytatott koncepciós eljárás során elítélték őket”. Az ifjúsági szervezet úgy véli, eddigi egyik legelszomorítóbb állomásához érkezett a román államnak az erdélyi magyarsággal és székelységgel szemben folytatott „hadjárata”. Az Erdélyi Magyar Ifjak szerint az erdélyi magyarság képviselőinek fel kell szólalniuk, meg kell tenniük mindent, ami hatalmukban áll a szervezet szerint igazságtalanul meghurcolt fiatalok szabadulásáért.

Beke István és Szőcs Zoltán

Mint ismert, szerdán jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélték közösség elleni merényletkísérlet vádjával Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét, miután első fokon felmentették őket a vádak többsége alól, és az első fokú ítélet alapján több időt nem kellett volna már börtönben tölteniük.