„Most jöttek utánunk! Isten áldjon mindenkit!”, ezzel a Facebook üzenettel búcsúzott börtönbe vonulása előtt a kézdivásárhelyi Beke István. A közösség elleni merényletkísérlet vádjával, szerdán jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István kézdivásárhelyi lakásánál nem sokkal 16 óra előtt megjelent egy hatósági autó, a benne ülők bekopogtak lakásba, majd onnan az őrizetbe vett Beke Istvánnal távoztak, aki a rá kiszabott öt éves börtönbüntetésből egy évet már letöltött előzetesben. Az ügyben ugyancsak 5 évre ítélték a kézdivásárhelyi Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) másik aktivistáját akinek, ugyancsak börtönbe kell vonulnia.

FRISSÍTÉS 1: Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakoznak az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek. Kézdivásárhelyen tiltakozó tüntetést is szerveznek.

FRISSÍTÉS 2: Beke Csilla a bebörtönzött férfi felesége úgy nyilatkozott a Sláger Rádiónak: az alapfokú döntés után azt hitték van egy szemernyi igazság, de már nem bíznak az igazságszolgáltatásban. „Az ad erőt, hogy nagyon sokan mellettünk állnak”.

Beke István és Szőcs Zoltán

A szerdai ítélet hirdetés után – a börtönbe vonulása előtt – Beke István még úgy nyilatkozott a Sláger Rádiónak, hogy meglepte a bíróság döntése, hiszen ő még felfüggesztett büntetésre se számított. Példát mutattak, hogy ha kiállsz a nemzetedért, a közösségedért, ez a fizetség. Megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem románokat, mindenkit. Bebizonyították, hogy azt csinálnak amit akarnak, összegzett Beke István. Hozzátette, hogy ügyének utolsó tárgyalásán az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását, erre a védelem nem volt felkészülve. Végül a bíróság jóváhagyta a besorolás megváltoztatását.

Beke István úgy tudja, van még lehetőség óvásra, mivel utolsó pillanatban változtatták meg az ügy besorolását. Hozzátette: ennek az óvásnak az eredményét már a börtönben kell megvárniuk. A kézdivásárhelyi férfi szerint „a lehetőségek országában élünk”, az is meglehet, hogy az óvás következtében elhagyhatják a börtönt, de az is, hogy meghosszabbítják büntetésüket.


A legfelsőbb bíróság szerdán jogerősen öt-öt év letöltendő börtönre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltán. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi aktivistáját azzal vádolták, hogy a 2015-ös december elsejei ünnepségen házi gyártmányú bombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen. Az ügyészség eredetileg Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel (terrorizmussal), valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre, illetve felbujtásra változtatta.

Ebben az ügyben áprilisban a Bukaresti Ítélőtábla alapfokon felmentette Bekes Istvánt és Szőcs Zoltánt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet vádja alól. Csupán pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre őket, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Az ügyészség fellebbezett, és a bukaresti legfelsőbb bíróság mindkét vádlott esetében közösség elleni merényletkísérletre változtatta vissza az első vádpont büntetőjogi besorolását. Ennek alapján a legfelsőbb bíróság Beke Istvánt 5 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből levonják a letartóztatásban és házi őrizetben töltött időtartamot. A Szőcs Zoltán elleni vád besorolását közösség elleni merényletről felbujtásra módosította a legfelsőbb bíróság, és 5 év börtönbüntetésre ítélte ezért.