Alapfokon az összes vád alól felmentette az egykori gyergyószentmiklósi polgármestert hétfőn a Hargita Megyei Törvényszék. A nem jogerős döntés ugyanakkor feloldja Mezei János ellen ezelőtt elrendelt vagyonzárat is.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. 2015. januárjában kommandósok törték rá az ajtót Mezei Jánosra és családjára, a fegyveres biztosítással zajló házkutatás egy havi előzetes letartóztatással, majd kéthavi házi őrizettel folytatódott, közben a polgármesteri tisztség gyakorlásától is eltiltották.

 

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebook oldalán így kommentálta az alapfokú ítéletet: „31 nap előzetes letartóztatás a marosvásárhelyi börtönben. 60 nap házi őrizet. 1,5 év eltiltás a polgármesteri munkától. Egy 3,5 éven át tartó per. Mindezek után Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét a törvényszék alapfokon minden vádpont alól felmentette. De ki fogja visszaadni Mezei Jánosnak, családjának, a gyergyói és a székely közösségnek az ellopott éveket? Ismét bebizonyosodott: az ügyészség bármikor visszaélhet hatalmával. Romániában bárkit ártatlanul meghurcolhatnak az erőszakszervezetek, tönkretehetik karrierjét, életét, becsületét. És mindezért nem lehet felelősségre vonni senkit…”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád.