Már hétfőn elkezdődött az árvízkárok felleltározása Kovászna megyében, jelentette be sajtótájékoztatón Sebastian Cucu prefektus. Hétfőn délelőtt 75 kimenekített személy még mindig nem tudott hazatérni otthonába. A prefektus értékelte az összefogást, ugyanakkor felhívta a figyelmet, mennyire veszélyes, ha az emberek visszautasítják az evakuálásra vonatkozó rendeletet, ezzel az életmentők épségét is kockáztatják.

„Akik időben megértették, hogy az ő érdeküket szolgálja a rendelet, és elhagyták az otthonaikat, el tudták vinni a javaikat, az állataikat, a tűzoltók, csendőrök ebben is segítették őket. Ám akik utolsó percre halasztották a menekülést saját magukat, a mentőiket is veszélybe sodorták, nem vihettek magukkal semmit, hiszen már túl közel volt a víz”– részletezte a prefektus.

Raed Arafat belügyi államtitkár terepszemlét tart Háromszéken
| Fotó: ISU Covasna

Hozzátette, az első becslések szerint Kovászna megyében 19 közigazgatási egység területén 284 lakóházat, 107 melléképületet, 11 hidat és 34 pallót rongált meg a víz, a kommandói fahíd összeomlott. A márkosréti iskola épülete is megrongálódott, 191 kút használhatatlan, és 888 hektár mezőgazdasági terület került víz alá. Amikor az összesítés elkészül, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Prefektúra kormányhatározat-tervezetet készít elő, hogy a kormány sürgősségi alapjából adhasson kártérítést.

Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn a Kovászna megyei árvíz sújtotta területekre látogatott 

Viorica Dăncilă miniszterelnök és Carmen Dan belügyminiszter a háromszéki árvíz által érintett helyszíneken tartott terepszemlét | Fotó: ISU Covasna

A miniszterelnök helikoptere Kökösnél szállt le, majd Bácsteleken és Markosréten a helyszínen tekintette meg a hétvégi ár okozta károkat. A miniszterelnököt elkísérte Carmen Dan belügyminiszter és Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Már a csütörtöki kormányülésen jóváhagyhatják az árvíz sújtotta térségeknek szánt segélyeket – közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök.

„Terepszemlét tartunk és szeretnénk minél hamarabb elvégezni a felmérést, hogy azonnal segíthessünk azokon az embereken, akiket ez a csapás ér. Reméljük, hogy csütörtökig minden megyéből megkapjuk a felmérést, és csütörtökön jóvá is hagyhatjuk a támogatást” – nyilatkozta Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă miniszterelnök és Carmen Dan belügyminiszter kürtőskalácsot is kóstolt árvíznézés közben | Fotó: ISU Covasna

Hozzátette, már egyeztetett Corina Creţu és Maros Sefcovic uniós biztosokkal, hogy igénybe vehessék az Európai Unió Szolidaritási Alapját is, amíg azonban az a támogatás megérkezik, saját forrásból utalnak ki gyorssegélyt a kárvallottaknak. Hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök – a kormány több tagjával együtt – ellátogatott Buzău, Bákó, Kovászna és Brassó megyébe, hogy felmérjék az áradások által okozott károkat.