Kovászna megyében továbbra is készültségi állapot van, most Erdővidéket veszélyezteti az áradás. Az elmúlt hétvégén Kovászna megyében a Feketeügy és a Tatrang áradása miatt alakult ki árvíz Bácsteleken, Márkosréten és Uzonfüzesen, a megáradt Kászon patak Kézdiszentlélek községet és Oroszfalut öntötte el, ugyancsak a Feketeügy Szentkatolnán és Imecsfalván, valamint Petőfalván okozott nagyobb gondokat.

A veszély nem múlt el, ugyanis az Olt alsó szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint, Köpec és környéke még mindig veszélyben van, az árhullám várhatóan kedd délután vonul le. Az Olt a Barót és Kormos patakok hozamát már nem tudja elnyelni, jelenleg alig tíz centiméterrel kisebb, mint 2010-ben, amikor hatalmas árvíz volt Erdővidéken – tájékoztatott Kovács Ödön megyemenedzser. A megyei utak közül mindössze egy maradt, amelyiken nem lehet közlekedni, jelenleg a 131B megyei úton a felsőrákosi letérő és az ágostonfalvi híd közötti szakasz van lezárva.

Az árvíz elmosta az utat | Fotó: ISU Covasna

Az elmúlt esztendőkben végzett mederszabályozási munkálatok hiányában Kovászna megyében sokkal drámaibb lenne az áradások mérlege – véli Kovács Ödön megyemenedzser. Az elmúlt nyolc évben mederszabályozási munkálatok zajlottak a Kormos, a Barót, a Tatrang, a Kászon, a Dobolló patakokon, illetve a Feketeügyön. Ezek nélkül sokkal súlyosabb lett volna a mostani helyzet, ugyanis az elmúlt napokban Kovászna megyében annyi eső esett, hogy az többszörösen meghaladja a sokévi havi átlagot’ – idézi a Kovászna Megyei Tanács közleménye a vízügyi szakemberként is dolgozó megyemenedzsert.

Kovács Ödön szerint ugyanakkor a veszély még nem múlt el, ugyanis az Olt alsó szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint. ‘Köpec és környéke még mindig veszélyben van, az árhullám várhatóan kedd kora délután vonul le. Az Olt a Barót és Kormos patakok hozamát már nem tudja elnyelni, jelenleg alig tíz centiméterrel kisebb, mint 2010-ben, amikor hatalmas árvíz volt Erdővidéken’ – mondta.

Következő ülésén a megyei tanács anyagi támogatást fog nyújtani a köztulajdonban keletkezett károk helyreállítására – nyilatkozta Henning László alelnök.