Kovászna megyében több mint száz személy menekítettek ki lakásaikból az árvíz elől. A heves esőzések miatt szombaton átszakadt a gát Márkosrét (Lunca Mărcusului) térségében, ezért a Készenléti Felügyelőség (ISU) elrendelte az árvíz által veszélyeztetett háztartások kiürítését. Mintegy száz személyt helyeztek el a település művelődési házában vagy rokonoknál, illetve háziállatokat és értéktárgyakat menekítettek ki biztonságos helyre.

Árvíz elől menekítik a lakosságot | Fotó: ISU Covasna

Kökösbácsteleknél is 34 háztartás került víz alá, ezért 77 személy kitelepítését rendelték el a hatóságok, miközben elkezdték a gát megerősítését. A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség szóvivője, Marius Tolvaj szerint a Tatrang és Fekteügy folyók találkozásánál vörös jelzésű árvízriasztás van érvényben szombaton 18 óráig.

Árvíz elől menekítik a lakosságot | Fotó: ISU Covasna

Háromszéken minden folyó szintje növekvőben van, átlépták a figyelmeztető szintet, esetenként az árvízszintet is. Bodzaforduló térségében öt település – Szitabodza, Zabrató, Bodzakraszna, Cremenea és Găureni – maradt áramszolgáltatás nélkül. Ugyanott a Bodza folyó annyira kilépett a medréből, hogy elárasztotta a 10-es számú országutat is, amely miatt több mint 30 háztartás elszigetelődött.

Az országúton is átcsapott az áradás | Fotó: ISU Covasna

Orbaiszék térségében is hasonló esetet jegyeztek. Telek és Szőrcse között nem lehet közlekedni, mivel 500 méteren víz alá került a két települést összekötő út. Az árvízhelyzet miatt a nap folyamán Kovászna megyébe látogat Raed Arafat belügyi államtitkár.

FRISSÍTÉS: 

Háromszéken folytatódnak az árvíz előli kilakoltatások. A Kézdivásárhely környéki Oroszfaluban mintegy 40 személyt kellett kimenekíteni lakásából, tájékoztatott Marius Tolvaj. A Készenléti Felügyelőség (ISU) szóvivője szerint az áradás által érintett Kovászna megyei településeken – Kökösbácsteleken, Márkosréten és Oroszfaluban – zsákokkal erősítik meg a gátakat és pumpákkal szívatják a vizet. A bajba jutott Kovászna megyeiek a Vălcea és Maros megyei hatóságoktól kaptak erősítést.

 

Őzgidát mentettek az árvízből a Kovászna megyei hegyivadász alakulat katonái Márkosréten. „Senkit nem hagyunk magunk mögött!”, felirattal tett közzé Facebook bejegyzést a Belügyminisztérium, amely két fényképet is közöl az őzgidát mentő katonákról, akiket a bajba jutott lakosság segítségére vezényeltek a háromszéki településre. A 30 katona az áradás miatt kilakoltatott személyek és vagyontárgyaik költöztetésében segédkeznek, de egy bajba jutott őzgida életét is megmentették.

 

A heves esőzések miatt több útszakaszon szünetel a forgalom. Kézdivásárhely és Csíkkozmás közti 11B jelzésű országúton Kászonlafalu térségében 50 centiméteres a vízréteg, ezért nem lehet autóval közlekedni. Emellett 5 másik háromszéki útszakaszon is nehézkes a közlekedés. A Brassó megyei Bodolán összeomlott egy vasúti híd amely a Tatrang folyó felett vezet át. Az esetnek nincsenek áldozatai viszont lezárták a Brassó és Bodzaforduló közti vasúti közlekedést.