A háromszéki vásárlók nyitottak a helyi termékek, szolgáltatások iránt, ám a vállalkozók keveslik a vásárlók érdeklődését, vonták le a következtetést a kezdeményezők a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) “háromszéki termék – háromszéki vállalkozás” kampányzáró rendezvényén.

Bereczki Kinga a HKA ügyvezetője hét végi kampányzáró rendezvényen felidézte, hogy tanulságos volt a másfél éves tudatosító kampány, amiben a bizalomra fektették leginkább a hangsúlyt. A fogyasztók nyitottak, pontosan be tudják azonosítani a helyi termékeket, ám a másik oldalon a vállalkozók elégedetlenek, gyakran indulatosan panaszkodnak, hogy a vásárlók nem elég tudatosak, nem őket választják.

Bereczki Kinga köszönő oklevelet nyújt át Berszány Tibornak a Bertis cég tulajdonosának | Fotó: Kovács Zsolt

Bereczki Kinga szerint, csak úgy lehet elérni, hogy a helyi terméket részesítsék előnybe, akár többet is hajlandók legyenek fizetni érte, ha a vállalkozó, a szolgáltató, a termelő változik, jobban odafigyel az emberekre, minőségi terméket, szép csomagolást, kedves kiszolgálást biztosít.

A HKA kuratóriuma a kampány keretén belül védjegyet is létrehozott, ami inkább földrajzi jelzés, minőségi, kiválósági védjegy nem tud lenni, mert nincsenek ellenőrzési mechanizmusaik. Kiadtak egy katalógust, amelyben benne vannak az első körben csatlakozott harminc vállalkozók termékei, szolgáltatásai. Céljuk, a helyi termék, szolgáltatás népszerűsítése, ám meglátásuk szerint a minőség szavatolása mellett árban is fel kell venni a harcot a multikkal, a vásárló számára ne legyen ezért kérdés, hogy mit választ.

Felidézték, hogy 2016-ban a Sapientia Tudományegyetem végzett egy kutatást a helyi vásárlási szokásokról. Telegdy Balázs egyetemi adjunktus elmondta, a helyi termék olyan gyűjtőfogalom, amibe sok minden belefér, ám az emberek általában élelmiszerre asszociálnak. A megkérdezettek többsége egyetértett abban, hogy a helyi termékek megbízhatóbbak, egészségesebbek, helyeselték, hogy divat helyi terméket vásárolni. Az árakról megoszlottak a vélemények, egyesek úgy vélik olcsóbb, mert gyakran összecsapott, a másik oldal szerint drágábbak, mert kézműves termékek.

 

Nistor Laura egyetemi docens rámutatott, a helyi vállalkozó akkor tud valóban helyi terméket előállítani, ha helyben termel, helyi munkaerőt foglalkoztat, helyi nyersanyagot használ, helyben adóz, és szerepet vállal a közösség életébe. A fogyasztót azonban a minőség kötelezi el, nem azért veszi meg a terméket, hogy javára szolgáljon a közösségnek. Ha a fogyasztó megelőlegezi a bizalmat, állandó, stabil minőséget kell kapnia, szögezte le Nistor Laura.