Az önmagukat képzőművészet és zene nyelvén kifejező “kívülállók” mutatkoznak be Sepsiszentgyörgyön a városnapok keretében sorra kerülő Outsider Art illetve Outsider Music Fest kiállításon és versenyen. A Diakónia Keresztyén Alapítvány sokadik éve szervezi az országban egyedülálló képzőművészeti tárlatot, az Outsider Art-ot, amelynek keretében a romániai fogyatékkal élő képzőművészeket díjazzák.

Makkai Péter az Írisz Ház vezetője az Outsider Art megnyitóján | Fotó: Kovács Zsolt

Április 28-án, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai Írisz Házban Makkai Réka Imola, művészettörténész méltatja a kiállított alkotásokat. A fogyatékosokkal foglalkozó intézmények terápiaként alkalmazzák a művészeti és zenei foglalkozásokat, ezért gondoltak arra a sepsiszentgyörgyiek, hogy a nagyközönség előtt is be kellene mutatkozni. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 2010-ben hozta létre a Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal élő, művészi tehetséggel megáldott személyek munkásságát értékelő és népszerűsítő Íriszház díjat, amit azóta minden évben kiosztanak.

Április 29-én, vasárnap az Outsider Music Fest nemzetközi zenei vetélkedővel folytatódik a fesztivál. 14 és 20 óra között a Szent György Napi közösségi színpadon a fogyatékkal élő zenészek és együtteseik számára biztosítanak fellépési lehetőséget. A zenei fesztiválon fellép a hollandiai United by Music, a magyarországi Tordasi Szivárvány, az Ajkai Hangadók és a Színvarázs Martonvásár zenekarok. Romániából pedig a Szent Anna Speciális Szakiskola, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának jelelő kórusa, a Nicolae Colan Általános Iskola, illetve a házigazda Irisz Band – Írisz néptánccsoport és Írisz moderntánc csoport.