A „turizmus évében” sikerült láthatóbbá tenni a háromszéki kínálatot és felpörgetni az idegenforgalmat, összegezték azon a keddi, sepsiszentgyörgyi konferencián, amelyen megvonták a 2017 a Turizmus Éve Háromszéken programsorozat mérlegét. Mint kiderült az elmúlt esztendőben, az egy évvel korábbi periódushoz képest 10,5 százalékkal több, számszerint 107.437 turista látogatott Kovászna megyébe, ahol 528.009 vendégéjszakát töltöttek. Emellett az egész éves programsorozat keretében több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger fordult meg Háromszéken, a Visit Covasna applikációt 1257-an töltötték le és a megye turisztikai kínálatát népszerűsítő Facebook és Instagram oldalaknak 21.165 követője van.

Turizmus éve zárókonferencia | Fotó: Kocsis B János

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor rámutatott, hogy Romániában precedens nélküli a Kovászna megyei kezdeményezés, amely a tavalyi esztendőt a turizmus évének nyilvánította és ezáltal népszerűsítette idegenforgalmi desztinációként Háromszéket úgy itthon mint külföldön. Az önkormányzat célja az volt, hogy összefogás alakuljon ki az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozók, szakemberek és önkormányzatok között. Tamás Sándor hozzátette: a megyei önkormányzatnak az a feladata, hogy megteremtse azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek szükségesek a turizmus fejlesztéséhez. A turisztikai cégeknek pedig fel kell készülniük a turisták számának növekedésére, ezek megfelelő minőségű fogadására, hiszen arra számítanak, hogy a háromszéki turizmusra és gazdaságra pozitív hatással lesz a Nagylak–Nagyszeben autópálya befejezése, valamint a brassói nemzetközi reptér kiépítése.

Turizmus éve zárókonferencia | Fotó: Kocsis B János

A Kovászna megyei tanács alelnöke, Grüman Róbert szerint az elmúlt tematikus év tanulsága, hogy számunkra megszokott dolgokat szokatlan módon, vagy az új igényeknek megfelelően kell népszerűsíteni. Megítélése szerint az eseménysorozat igazi eredménye, hogy az országos és a nemzetközi média felfigyelt a megye turisztikai adottságaira, pozitív kontextusban jelent meg Kovászna megye és a székelyföldi vendégszeretet. Az alelnök rávilágított, hogy a turizmus nemcsak a vállalkozókról szól, hiszen már 27 háromszéki magánszemély kínál szálláslehetőséget az AirBnB-n, de több népi mester alakított ki turisták fogadására alkalmas környezetet és programcsomagot.

A háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott, hogy Háromszék turizmusát a székelyföldi egységes turisztikai elképzelésben kell kiépíteni, hisz rengeteg olyan kapcsolódási pont van, amely túlmutat a megyék közigazgatási határain, így például a Vargyasi-szoros vagy a Szent Anna tó. Hozzátette, hogy a kereskedelmi kamara elkészítette a térségre vonatkozó egységes turisztikai adatbázist, amely elősegíti a turizmusban dolgozó szereplők együttműködését.

Dr. Fosztó Mónika és Tamás Sándor | Fotó: Kocsis B János

Ösztöndíj Háromszék turizmusával foglalkozó egyetemistáknak!

A háromszéki önkormányzat elnöke Tamás Sándor és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője dr. Fosztó Mónika a konferencián megerősítették azt a tavaly kötött partnerszerződést, amely révén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ösztöndíjalapot hozott létre. Tavaly három, egyenként 1500 lejes ösztöndíjat hirdettek azon egyetemistáknak, akik szakdolgozatukat Háromszék turizmusával, annak fejlesztésével kapcsolatban írják. Az ösztöndíj program idén is folytatódik.