Fokozzák a drogellenőrzéseket a közutakon, tájékoztatta a Sláger Rádiót Sorin Oprea az Országos Drogellenes Ügynökség vezetője. A hatóság levélben válaszolt kérdéseinkre. Rámutatnak, hogy a kábítószer hatása alatt gépkocsit vezetők kiszűrése, akárcsak az alkohol kimutatása, a közúti rendőrség hatáskörébe tartozik. A drogellenes ügynökség mérőműszerekkel tudja segíteni rendőrök munkáját és ezt meg is teszik. Tavaly több esetben végeztek szúrópróbaszerűen gyorsteszteket, amikor nyálból, vizeletből és vérből mutatták ki a kábítószer jelenlétét a gépkocsivezetőknél.

Sorin Oprea szerint a tavalyi adatokat összesítő jelentést még nem készítették el, azonban 2016-ban 104 kábítószer befolyásoltság alatt vezető sofőrt szúrtak ki a hazai közutakon, ez 1,8- szoros növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban tavaly egyetlen toxikológiai vizsgálatot sem végeztek, a rendőrség egyetlen esetben sem kérte, hogy küldjenek vérmintát a laboratóriumban kábítószer kimutatására, mondta el a Sláger Rádió megkeresésére András Nagy Róbert az intézmény igazgatója.

A legtöbb kábítószer-fogyasztót Bukarestben érték tetten, a román fővárosban 2016-ban 27 személy vezetett drog hatása alatt. Nem sokkal marad el Temes megye sem, ott 26-an akadtak fenn a szűrőn. Kolozs megyében 5, Jászvásárban 4 autóvezető fogyasztott kábítószert, Călărași, Constanța, Suceava és Máramaros megyében pedig 3-3. További nyolc megyében, ezek között Erdélyből Hargita, Maros és Szilágy megyében ketten, míg másik tizenhárom megyében, Erdélyből- Kovászna, Bihar, Brassó, Hunyad és Szeben- egy- egy drog hatása alatt vezető sofőrt buktattak le.

Döbbenetesen megsokszorozódott a kábítószer befolyásoltság alatt gépkocsit vezetők száma az elmúlt tíz évben Romániában, a szűrés, a törvénykezés, de elsősorban a megelőzés terén van rengeteg tennivaló, szögezte le megkeresésünkre Dégi László Csaba a Babes- Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Szociológia és Szociálismunkás-képző Karának tanára. A szakember szerint tíz év alatt közel tizennyolcszorosára emelkedett a kábítószer befolyásoltság alatt gépkocsit vezetők száma, az Európai Uniónak készült jelentés szerint is. Míg 2005-ben hat ilyen kihágás szerepel a statisztikában, 2016-ban már 103 esetről számolnak be.

Dégi László Csaba a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Szociológia és Szociálismunkás-képző Karának tanára | Fotó: Facebook

A BBTE tanára kifejtette, a kábítószer befolyásoltsága alatti vezetést a Büntetőtörvénykönyv ugyanúgy kezeli, mint az alkohol hatása alattit, tehát pénzbírságot, vagy a következmények függvényében akár börtönbüntetést is előír, ám a jogszabály e tekintetben értelmezhető, tehát például nem ír elő a kábítószernél határértéket, ami nulla toleranciaként is felfogható. A rendőrség hangsúlyt fektetett arra, hogy képzésbe részesítse a járőröket, hogy felismerjék a drogok hatása alatt levőket, ám az is fontos lenne, hogy rendelkezzenek drogszondával. Romániában egyetlen rendőrnek sincs drogszondája, az eljárás szerint a felmerülő gyanú esetén vérvizsgálatot kérhetnek. A pontos szűrést az is bonyolítja, hogy az esetek nagy részében, 50- 80 százalék körül az alkohol és a drog fogyasztás együtt jár, a kettő között nagy az átjárás.

A törvény a különböző kábítószerek közt sem tesz különbséget, holott a befolyásoltság, a módosult tudatállapot sem ugyanaz, függ attól, hogy milyen szert használnak, a marihuána, amely a leggyakrabban fordul elő, csökkenti a reakcióidőt, zavarja a koordinációt, ám a nálunk sokkal ritkábban előforduló kokain például agresszivitással jár, de ez is ugyanúgy veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Dégi László Csaba rámutatott, a különböző gyógyszerek, a nyugtatók, vagy az allergia esetén szedett antihisztaminok is hasonló veszélyt jelentenek. A különböző szerek felező idejétől függ, hogy mikor fejtik ki a hatásukat, például a marihuána hallucinogén hatása 2- 3 óráig tart, azonban a szervezetben akár több napig is kimutatható.

Amerikai tanulmányok kimutatták, hogy az alkohol és a kábítószer hatása alatt vezetők esetében hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy halálos balesetet okoznak, vagy halálos baleset áldozataivá válnak, tehát a közlekedésben résztvevőkre és saját magukra is veszélyt jelentenek, mondta a BBTE tanára. Dégi László Csaba ugyanakkor rámutatott, éppen az a csoport a leggyakoribb kábítószer- felhasználó, akik amúgy is a a legnagyobb kockázati tényezőt jelentik a közlekedésben, hiszen a fiatal férfiak okozzák a legtöbb balesetet. A célcsoportot ismerve, hatékony megelőzési stratégiákat kell kidolgozni, véli a szakértő.