Válságos 48 óra után van Kovászna megye, ahol közel húsz településen okozott kárt az árvíz. A kárfelmérést követően Kovászna Megye Tanácsa a prefektúrával közösen készít elő kormányhatározat tervezetet, hogy a bajba jutott települések támogatást kaphassanak.

Március 15-én Erdővidéken és az Oltmentén tájékozódott Tamás Sándor tanácselnök, aki Köpecen, Carmen Dan belügyminiszterrel, Raed Arafat, belügyi államtitkárral és Ioan Deneș vízgazdálkodási miniszterrel is tárgyalt. „A vízszint csökken, de a készültségi állapot fennáll, különösen, hogy péntektől további esőzések várhatóak. Reméljük nem kerül sor a falu további részének a kiürítésére” – mondta a terepszemle után Tamás Sándor tanácselnök.

Kiakadt a belügyminiszter amiatt, hogy az erdővidéki Köpec gátszakadás által veszélyeztetett lakói megtagadták a kimenekítésüket, és inkább a helyi kocsmákban üldögélnek. Carmen Dan csütörtökön tartott terepszemlét Köpecen, amelynek lakói nem akarják elhagyni az otthonaikat, annak ellenére, hogy a megnövekedett vízhozam miatt az Olt folyó gátja szakadással fenyeget.

 

A belügyminiszter este a Facebook-oldalán osztotta meg a tapasztalatait. „Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a kocsmák ne teljenek meg emberekkel, amikor a közösségük vészhelyzetben van”. Carmen Dan közzétett egy fotót is, amelyen az erdővidéki település egyik kocsmájában beszélget a helyiekkel.

A belügyminiszter további konklúziója szerint neveltetési hiányosságokkal is magyarázható, hogy az emberek nem tudatosítják a rájuk leselkedő veszélyeket, és abba a hitbe ringatják magukat, hogy éppen velük semmilyen baj nem történhet. Mint ismert Barót polgármestere szerda este rendelte el 300 köpeci személy kilakoltatását, ám egyes helyiek nem voltak hajlandóak elhagyni otthonaikat.