Az erdővidéki Köpecen gátszakadás veszélye miatt a lakók erőszakos kilakoltatását helyezte kilátásba ma (csütörtök) reggel Raed Arafat belügyi államtitkár, mivel az emberek nem akarják elhagyni az otthonaikat. Mint arról korábban írtuk szerda este elrendelték a gátszakadás által veszélyeztetett 130 lakásban élő mintegy 300 köpeci lakos kilakoltatását és átköltöztetését a helyi sportteremben és kultúrotthonba. Kilakoltatásukat Barót polgármestere, Lázár Kiss Barna baróti polgármester rendelte el szerda este, miután egyeztetett a vízvédelmi szakemberekkel, illetve a helyi készenléti bizottság tagjaival és a prefektussal.

Értesülésünk szerint többen a hatóságok felszólítására elhagyták otthonaikat, az ágyban fekvő betegeket a tűzoltók a baróti kórházba szállították. Voltak azonban akik a fenyegető veszély ellenére sem akarták elhagyni lakásukat és ezt írásban is vállalták. A Készenléti Felügyelőség (ISU) szóvivője, Marius Tolvaj szerint a tűzoltók homokzsákokkal erősítették meg a gátat, és úgy becsülték, hogy hozzávetőlegesen tíz órán át tart, míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán, addig számolni kell a gátszakadás veszélyével. A Köpecre vezényelt háromszéki tűzoltókat és csendőröket segítették a munkálatokban a Maros és a Bákó megyei katasztrófavédelem munkatársai is.

Gátmegerősítés az erdővidéki Köpecen | Fotó: Készenléti Felügyelőség

A szóvivő szerint az áradás nagy része átvonult, most már a víz szintjének csökkenésére számítanak. Ennek ellenére fennáll a gát átszakadásának veszélye. Csütörtökre virradó éjszaka Köpecre látogatott Ioan Deneș víz- és erdőgazdálkodási miniszter, illetve Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, aki kifejtette: „A víz szintje csökken, de továbbra is szükséges az emberek kimenekítése. Ám nem akarnak együttműködni a hatóságokkal, és ez nincs rendben. Ha kell, erőszakos kilakoltatáshoz folyamodunk. Ezt a döntést megyei szinten kell meghozni” – mondta Raed Arafat.

Marius Tolvaj, a Készenléti Felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy ma (csütörtök) délelőtt Köpecre látogat Carmen Dan belügyminiszter is, akit elkísér Raed Arafat államtitkár illetve az Országos Katasztrófavédelem parancsnoka Iamandi Paul is.