Több száz hektár elárasztott mezőgazdasági terület, víz alá került háztartások, kimenekített emberek és állatok és időszakosan lezárt útszakaszok, ez a háromszéki árvízhelyzet.

Frissítés: Az erdővidéki Köpecen 130 lakásból 300 embert menekítettek ki szerda este, mert az Olt folyó gátja szakadással fenyegetett. A kilakoltatást Barót polgármestere rendelte el, miután egyeztetett a vízvédelmi szakemberekkel illetve a helyi készenléti bizottság tagjaival és a prefektussal. Marius Tolvaj a Készenléti Felügyelőség szóvivője szerint a szakemberek megállapították, hogy tíz órán át tart míg az áradás átvonul az Olt erdővidéki szakaszán és félőnek tartották, hogy a köpeci gát nem bírja ki a rá nehezedő nyomást. 

A tűzoltók Bitán, csónakkal kellett kimenekítsenek egy férfit, aki ittasan a megáradt folyóba ugrott és egy bokorra menekült. Réty község polgármestere, Dombora Lehel a Sláger Rádiónak elmondta: visszanézték az esetet a térfigyelő kamerán és ott világosan látszik, hogy a férfi derékig levetkőzve érkezett és a hídról a megáradt folyóba ugrott. Mivel nem tudott onnan kimenekülni kénytelenek voltak a tűzoltók segítségét hívni, hogy csónakkal a partra szállítsák a férfit.  

A Készenléti Felügyelőség (ISU) összesítése szerint a medréből kilépett Olt folyó 85 hektáron árasztott el kaszáló és legelő területeket Bodok községben, ahol megállították a szennyvíz derítő állomást is. Oltszemen 65 hektár terület, egy épület és egy híd került víz alá. Zalánban 6 háztartást érintett az árvíz, amely tönkretett 1,2 kilométernyi utat is, amely összeköti a falu alsó és felső részét.

Az árvíz elől egy fára menekült egy bitai férfi | Fotó: Készenléti Felügyelőség

Erdővidéken Füle, Bardóc és Olasztelek térségében 150 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradás, Felsőrákoson a Kormos pataka pedig 40 hektárnyi területet, 5 házat és a települési utat 250 árasztotta el. Vargyason 30 hektár szántó került víz alá, Bácsteleken és Kökösben hat házba és kilenc kertbe-, Nagyajtán egy házba tört be a víz.

Kisborosnyón 30 háztartás és 10 hektár föld került víz alá, de megrongálódott egy híd és 150 méternyi út is. Nagyborosnyón 2 házat és 20 hektár földet érintett az áradás. Szentléleken egy híd és 125 hektár terület-, Zágonbárkányban 20 háztartás és 190 hektár legelő és 20 palló került víz alá és 20 állat pusztult el. Szitabodzán 4 háztartást és 30 udvart öntött el az árvíz. Bodzavidéken több megyei úton is akadozott a közlekedés az árvíz miatt. Sepsiszentgyörgyön 15 magánház és egy vállalkozás székhelye került víz alá.

Árvíz Háromszéken | Fotó: Készenléti Felügyelőség

Az árvízveszély miatt szerdán fontolóra vették, hogy rést üssenek a Tatrang patak töltésén, hogy megóvják Kökösbácstelkét a víz okozta károktól. Értesítették az embereket, hogy az állatokat és a házaikban található ingóságokat költöztessék el, ugyanakkor berendezték a kultúrotthont, hogy szükség esetén elszállásolhassák az embereket. A tűzoltók azt javasolják a lakosságnak, hogy kerüljék az árvíz sújtotta övezeteket, ne közelítsék meg a megáradt folyókat és homokzsákokkal védjék otthonaikat.