Háromszék több településén is kiléptek medrükből a folyóvizek. Az intenzív esőzés és a hóolvadás miatt március 13-án, kedden este Barót térségében a Kormos pataka haladta meg a veszélyességi szintet, az áradás elöntött néhány mezőgazdasági területet, tájékoztatott Ioan Ilaș. A Kovászna megyei Vízgazdálkodási Hivatal vezetője szerint az Olt folyó a Vargyas pataka és a Tatrang folyó is jelentősen megemelkedett, Bácstelek (Băcel) és Márkosrét (Lunca Mărcusului) térségében történt áradás.

Árvízveszély Háromszéken | Fotó: Készenléti Felügyelőség (ISU)

A vízügyi hivatal vezetője szerint emberekkel és gépekkel lépnek közbe mindenhol, ahol szükség van rá. Marius Tolvaj a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy kedden este fél nyolckor több autóval és készenléti egységekkel vonultak Bácstelekre és a bodzavidéki Bredétre (Bradet). Az árkosi önkéntes tűzoltók pedig két elárasztott magánház pincéjéből szivattyúzták a vizet, miután az Árkos pataka is vészesen megemelkedett.

Frissítés:A készenléti felügyelőségnek több sepsiszentgyörgyi pincéből is ki kellett szivattyúznia a vizet, Szitabodzán pedig 31 juhot kellett kimenekíteni a karámból az áradás elől.

Árvíz elől mentik a juhokat | Fotó: ISU

Kovászna megyében narancssárga jelzésű árvízriasztás van érvényben. A figyelmeztetés szerda reggel 10 óráig érvényes.