Közel egymillió hiányzást halmoztak fel tavaly a háromszéki iskolások, ezeknek több mint fele igazolatlan hiányzás. A tanfelügyelőség szerint a Kovászna megyei diákok hiányzásainak száma tavaly volt a legmagasabb az elmúlt négy évben.

Átlagosan 37 hiányzás jut egy diákra, ezek közül 20 igazolatlan. A legtöbbet a szakiskolás diákok hiányoztak, átlaguk 26,35 hiányzás, az általános iskolások átlaga 22,73, a legalacsonyabb pedig a középiskolások átlaga, 10,10 igazolatlan hiányzás jut egy tanulóra.

A háromszéki tanfelügyelőség arra kéri az iskolákat, hogy kísérjék figyelemmel a diákokat és tisztázzák, hogy mi az oka a hiányzásoknak és az iskolából való kimaradásnak. Emlékeztetnek, hogy egyes szülőket meg is büntethetnek, ha nem küldik iskolába gyerekeiket.

Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a hiányzás és a lógás két különböző dolog. A nagyszámú hiányzás nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokan lógnak, inkább a szegényes körülmények között élő gyerekek járnak ritkábban iskolába, ezért magas a hiányzások aránya Kovászna megyében.

A tanfelügyelőség adatai szerint a 2016-2017-es tanévben csökkent az iskolát elhagyók száma. A gimnáziumi tanulók 1,11 százaléka, vagyis 289 diák hagyta abba tanulmányait, míg az azt megelőző tanévben számuk 491 volt.