Nyugati nagyvárosok mintájára korszerű turisztikai irodát nyitottak Sepsiszentgyörgy főterén. A színház mellett, az egykori művészellátó üzlet helyén szerdán megnyitott iroda a városba látogató turisták tájékoztatását, eligazítását szolgálja. A háromszéki önkormányzat alelnöke, Grüman Róbert a megnyitón elmondta: a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szebeni, budapesti, bécsi irodák mintájára rendezték be a létesítményt. Hozzátette: az országban működő turisztikai irodák többségével ellentétben a sepsiszentgyörgyi hétköznaponként délután hatig tart nyitva, szombaton is dolgoznak, és nyári szezonban vasárnap is nyitva tartanak. Az önkormányzati alelnök szerint Kovászna és Bálványos után Sepsiszentgyörgyre érkezik a legtöbb turista, ezért tartották fontosnak a turisztikai iroda megnyitását.

Fotók: Kocsis B. János

A létesítmény amellett, hogy információs központként működik, ajándékboltként is szolgál, ahol térségre jellemző szuvenírek vásárolhatóak, valamint innovatív technikai eszközök: VR szemüvegek, televíziók, és iPad-ek segítik a munkatársak mellett eligazítani az érdeklődőket a telefonos applikációnak köszönhetően, de bárki rendelkezésére áll a turisztikai egyesület háromnyelvű facebook oldala (Irány Háromszék) és honlapja (visitcovasna.com)” – részletezte az alelnök. Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke rámutatott: a turizmus működtetése a magánszféra feladata, ám az önkormányzat az infrastruktúra fejlesztéssel, képzésekkel, rendezvényekkel, a térség népszerűsítésével segíthet a vállalkozóknak.

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy Székelyföld nemcsak Románia, hanem Európa egyik tündérkertje. Megfelelő infrastruktúra hiányában azonban nagyon nehéz turizmusról beszélni, gyakorlatilag Székelyföldet elkerülik az autópályák, Vidombákon még nem tudott megépülni a repülőtér. Úgy gondolom, hogy a városban, a megyében és Székelyföldön is körülbelül ötször nagyobb potenciál rejlik a turizmusban, mint amennyit eddig ki tudtunk használni”, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a korszerű Sepsi Arénában nagyszabású konferenciákat lehetne szervezni, de nincs elég szálláshely, a városban nem lehet 800- 900 személyt egyszerre elszállásolni, addig nincs erre lehetőség. Remélem, valóban a gazdaság húzóágazata lehet a turizmus Háromszéken, de még messze állunk a kitűzött céltól, mondta Antal Árpád.

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a turisztikai iroda fontos bástyája lesz annak a célkitűzésnek, hogy a turisztika egyre fontosabb ágazata legyen Kovászna megye gazdasági életének. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a turisztikai vállalkozók ezt tartalommal töltsék meg.