A településeknek folyamatos gondot jelentenek a kóbor állatok, a kutyák és lovak, amelyek befogására kötelezi az önkormányzatokat a törvény ám nincs hely ahová elhelyezzék ezeket.

Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: a Sepsi Metropolisz-övezethez tartozó 13 település – Sepsiszentgyörgy, Árkos, Kőröspatak, Gidófalva, Kökös, Uzon, Réty, Illyeflava, Málnás, Bodok, Bükszád, Mikóújfalú, Maksa – Oltszemen megvásároltak egy régi istállót, amelyet kóbor kutyák, és kóbor lovak befogadására alkalmas központtá alakítanak.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: a kóbor állatok problémáját integráltan, régiós szinten kell kezelni mert Sepsiszentgyörgyön a folyamatos befogás ellenére azért is vannak még kóbor kutyák mert a szomszédos településekről bejönnek a városba. Sepsiszentgyörgyön a gazdáik által elcsapott és szabadon legelő és a városban kóborló lovak okoznak gondot.

Az önkormányzatnak jelenleg nincs lehetősége elhelyezni a befogott lovakat. A jelenséget csak úgy tudják felszámolni, ha a tulajdonosok csak fizetség ellenében tudják majd kiváltani az állataikat, mondta a polgármester.