A Szépmezői Kutyamenhelyen rendszeresítik a nyílt napokat és örökbefogadási akciókat, azzal a nem titkolt céllal, hogy elkerüljék azt a kényszerhelyzetet, hogy egészséges ebeket kelljen elaltatni, fogalmazta meg Máthé László. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat kutyamenhelyét működtető Tega Rt. igazgatója szerint minden hónap első szombatján 10 és 15 óra közt nyílt napot tartanak, az AMY Gazdátlan Ebek Egyesületével közösen.

Az idei első nyílt napot és örökbefogadási akciót február 3-án, szombaton szervezik, tájékoztatott az igazgató, aki szerint szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy az emberek megbarátkozhassanak a menhelyes kutyákkal. Ugyanakkor a nyílt nap nem csupán örökbefogadási akció, hanem arra is lehetőség, hogy olyan látogatók is játszhassanak, sétálhassanak a kutyákkal, akik még nem döntöttek az örökbefogadás mellett, vagy nincs lehetőségük kutyát tartani, de kedvelik az ebeket.

Túlzsúfolt a kutyamenhely, kongatják a vészharangot!

Máthé László szerint a Szépmezői Kutyamenhelyen hosszú ideje változatlan a helyzet és hiába bővítették a létesítményt, nem apad az utcára kerülő ebek száma. Idén január elejétől 23 kutyát fogadtak örökbe, ám a szépmezői menhelyen még mindig több kutya van a kelleténél. A menhely befogadó képessége 145 kutyának elegendő és jelenleg 157 eb vár örökbefogadásra, vagyis 12-vel több mint amennyi megengedett.

Fotók: Szépmezői Kutyamenhely

Tavaly a menhely túlzsúfoltsága miatt az illetékes hatóságok felszólították a menhely működtetőjét, hogy szabadítsanak fel helyeket, ami vagy örökbefogadással vagy altatással valósulhat meg. Az örökbefogadás nem azonnal történik, mivel a kiválasztott ebeket oltják, chippezik és ivartalanítják, így majd egy későbbi dátumon lehet hazavinni.

„Az sem megoldás, hogy hagyjuk a kutyákat falkába verődve a városban bóklászni. Különösen a szaporodási időszakban jellemző, hogy egy-egy szuka mellé odaszegődik több kan. Ezek egy része kóbor kutya, de sokszor fordul elő, hogy a gazdája keresi egyik-másik ebet”, mondta Máthé László. Hozzátette: a menhely működtetése mellett az is feladatuk, hogy befogják a kóborló kutyákat, hiszen vannak, akik félnek tőlük.

A megelőzés lenne az egyik legfontosabb dolog, ennek érdekében ingyenes ivartalanítást is biztosítanak, azonban az a tapasztalat, hogy akik nem figyelnek arra, hogy a kutyájuk ne kóboroljon el, nem is viszik ivartalanítani őket, mondta a Tega igazgatója.