Jó ütemben halad a 11,5 kilométer hosszú terelőút építése, a munkálatok 60 százalékban elkészültek. Jelenleg az Olt folyó fölött átívelő, több mint fél kilométeres felüljáró építése zajlik, amint az idő engedi folytatják az aszfaltozást is.

Idén nyáron a terelőutat átadják a forgalomnak, közölte a Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság. Ezt megerősítette Antal Árpád polgármester is, aki szerint jelenleg havonta több mint 500 000 autó hajt be Sepsiszentgyörgyre és a körgyűrű ennek a forgalomnak mintegy 20 százalékát fogja elterelni a városból.

A megrendelő Út és Hídügyi Igazgatóság csütörtökön közzétett egy videót a sepsiszentgyörgyi terelőút jelenlegi állapotáról. Tájékoztatásuk szerint az első vasúti felüljáró fémgerendáinak felszerelése befejeződött. Jelenleg a terelőút leghosszabb építményének, a vasút és az Olt folyó fölött átívelő 526 méter hosszú felüljáró acélgerendáinak elhelyezésén dolgoznak.

Emellett felszerelték az út melletti biztonsági korlátok egy részét is, de a parkolók területén lévő épületekkel és a karbantartási központ épületével is haladnak. A kivitelező folytatja az aszfaltozást amint az időjárás azt engedi. Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi körgyűrű munkálatai 2022-ben kezdődtek, és a közel 300 millió lej értékű beruházást európai alapokból finanszírozzák.

Épül a sepsiszentgyörgyi terelőút | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. Az irányonként egysávos, 11,56 kilométer hosszú terelőút nyomvonalán megépül 4 körforgalom és 3 vasúti felüljáró, illetve az útvonal mentén két autós pihenőhelyet is kialakítanak, illetve építenek egy-egy nyilvános WC-t is, illetve megépül egy karbantartó központ is.