A sepsiszentgyörgyi szennyvíztisztító telep működéséhez szükséges energiamennyiség 55 százalékát már megtermelik a nemrég üzembe helyezett napelem rendszerrel és a korábban már működő biogáz rendszerrel, számolt be közös sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester és Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatója.

Antal Árpád és Kozsokár Attila | fotó: Kovács Zsolt

„Azért dolgozunk, hogy Sepsiszentgyörgy és az önkormányzat intézményei minél ellenállóbbak legyenek a kívülről érkező hatásokkal, sokkokkal szemben”, fogalmazta meg Antal Árpád. A polgármester szerint az energiafüggőséget szeretnék minél nagyobb mértékben felszámolni. Ennek a törekvésnek az eredményeként a szennyvíztisztító központ energiahasználatának több mint 55 százalékát már saját erőből tudják megtermelni.

Ez két beruházás révén valósult meg: az egyik a biogáz, a másik pedig a napelempark. A továbbiakban el kell érjük azt, hogy az energiafogyasztás 100 százalékát saját erőből lehessen megtermelni, hangsúlyozta Antal Árpád.

Kozsokár Attila a Közüzemek igazgatója hozzátette: legújabb beruházásuk, a közel 1 millió lejes Európai Uniós pályázatból telepített 290 kW-os napelem rendszer, amely napsütésben a szennyvíztisztító állomás teljes fogyasztását le tudja fedni napenergiából. Ezt kiegészíti a biogáz rendszer által nyújtott teljesítményt, ami önmagában a szennyvíztisztító energiaszükségletének 20-25%-át fedi le. Éves átlagban a két rendszer a szennyvíztisztító villanyáram szükségletének több mint felét biztosítja.

szennyvíz tisztító