A Kézdiszentlélek és Lemhény közti 19 kilométernyi útszakasz lesz Háromszék első „okos útja”, amely számos turisztikai potenciállal rendelkező települést köt majd össze. Érdekessége, hogy számos korszerű technológiát beleépítenek: lesznek elektromosautó-töltők és olyan intelligens eszközök, amelyek növelik a közlekedés biztonságát.

Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke szerint elkészült az „okos út” műszaki terve, amely szerint a 19 kilométeres útszakasz mellé kerékpársávot is építenek, illetve olyan érzékelőket szerelnek fel, amelyek mérik a forgalom intenzitását és a járművek súlyát.

Jakab István Barna
Jakab István Barna | Fotó: Kocsis B. János

Az útszakaszon három elektromosautó-töltőállomást is telepítenek, illetve intelligens gyalogátkelőhelyeket is kihelyeznek, melyek kivilágosodnak, amikor a járókelők rálépnek, illetve „okos világítást” szerelnek, amely kialszik, ha nem érzékel mozgást. A mintegy 30 millió eurónyi beruházást európai uniós pályázatból finanszírozzák.

A Kézdiszentlélek és Lemhény közti útszakasz mellé épülő bicikliút rácsatlakozik egy községi útra Kézimartonos, Gelence és Ozsdola között, majd tovább Gelencéről Szentkatolnáig, így majdnem egy teljes 30 kilométeres kört lehet majd leírni kerékpárral, meglátogatva a Perkőt, az esztelneki ferences kolostort és a gelencei műemléktemplomot.

Borítókép: illusztráció