Januártól a háromszéki önkormányzat belső munkafolyamataiból kivezetik a papírt és a dokumentumok elektronikusan aláírva és digitálisan közlekednek a különböző irodák között. Internetes ügyfélkaput indítanak, amely által a háromszékiek már nem kell beadványaikat, kéréseiket papíron bevinniük a megyeházához, hanem online igényelhetik a szolgáltatásokat. Emellett 30 évre visszamenőleg digitalizálták a háromszéki önkormányzat dokumentumait és építési engedélyeket.

Jakab István Barna a háromszéki önkormányzat alelnöke a digitalizált rendszer csütörtöki bemutatóján úgy fogalmazott: szintet lép Kovászna megye tanácsa és belép a digitalizáció korába. Az „eKovászna” nevű digitalizációs projektet a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Program (POCA) keretében valósították meg 2 millió lejnyi beruházásból.

Jakab Barna szerint beüzemeltek egy informatikai rendszert, amely digitalizálja az intézményen belüli munkafolyamatokat, vagyis a háromszéki önkormányzat különböző irodái közt nem papíron közlekednek a dokumentumok, hanem elektronikus formában és azokat egy adatbázisba mentik. Ezt a folyamatot januárban indítják.

Emellett létrehozták a Kovászna Megyei Tanács internetes ügyfélkapuját, amelyet 2024 folyamán üzemelik be. A https://portal.ecovasna.ro/ oldalon majd a lakosság igényelhet elektronikus szolgáltatásokat, tehát nem lesz szükséges a kéréseket papíron benyújtani az önkormányzat ügyfélszolgálatához.

A háromszéki közgyűlés alelnöke szerint az eKovászna projekt harmadik eleme egy digitális archívum létrehozása volt. Az elmúlt időszakban közel 1 millió oldalnyi papír alapú dokumentumot szkenneltek be és teszik elérhetővé digitális formában. Ezek között van az 1983 és 2023 között kiállított 7570 építkezési engedély, illetve Kovászna megye tanácsa megalakulásának évétől, vagyis 1992-től mostanáig kiadott 13.180 tanácshatározat és 8018 tanácselnöki rendelet, de az archívum tartalmaz számos bérezési kimutatást, a visszaszolgáltatási dossziékat és kisajátítási határozatokat is.