A Kovászna és Hargita megyei tartalékos katonákat a körzeti rendőrök keresik fel otthonaikban és adják át a behívó parancsot az eheti mozgósítási gyakorlatra, mondta el híradónk érdeklődésére Coarfă Ionuț-Andrei. A Kovászna megyei Katonai Központ (CMJ) képviselője leszögezte: a péntekig tartó mozgósítási akció keretében nem fogják behívni az összes tartalékost, hanem csak azokat akik sorkatonai szolgálatuk idején kiképzést kaptak.

Az érintettek a rendőrség által kézbesített behívó parancson elolvashatják, hogy melyik katonai egységnél, melyik nap, hány órakor kötelesek jelentkezni. Ott frissítik az adataikat, beöltöznek és egy napos gyakorlaton vesznek részt, majd hazatérhetnek.

Hétfőn, a Kovászna megyei prefektúrán, Cosmin Boricean alprefektus jelenlétében került sor a lakosság, a gazdaság és a terület védelmi felkészültségi állapotának ellenőrzésére irányuló mozgósítási gyakorlat nyitóértekezletére. A háromszéki alprefektus az értekezletet követően a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a hadsereg képviselői arról tájékoztatták, hogy a mozgósítási tervben szereplő Kovászna megyei tartalékosok egy részét főként az adataik frissítése céljából hívják be a Katonai Központhoz vagy valamely katonai egységhez.

Katonai mozgósítás eligazító | Fotó: Kovászna megyei prefektúra
Katonai mozgósítás eligazító | Fotók: Kovászna megyei prefektúra

Úgy tudjuk a mozgósítás átfogóbb része Hargita megyében zajlik, ahol több önkormányzatnál, intézménynél ellenőrzik, hogy miként vannak felkészülve a védelmi feladatok teljesítésére, egyes vállalkozásoknál pedig számba veszik, hogy milyen termelési képességeik vannak és milyen gépekkel rendelkeznek, amikre szükség lehet védelmi helyzetben. A mozgósítási gyakorlat végén a Honvédelmi Minisztérium képviselői Hargita megyében tartanak záró sajtótájékoztatót ahol beszámolnak a következtetésekről.

Mint arról beszámoltunk Kovászna és Hargita megyékben június 12 és 16-a között mozgósítási gyakorlatot rendelt el a Honvédelmi Minisztérium (MApN), aminek célja „a lakosság, a gazdaság és a terület, védelmi felkészültségi állapotának ellenőrzése”.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a „MOBEX HR-CV-23″ művelet rutintevékenység, amit idén már megszerveztek Temes és Krassó-Szörény megyékben is, illetve hasonló gyakorlatot már 2015-ben is végrehajtottak Kovászna és Hargita megyében, amely szintén a tartalékosok behívását jelentette.

Katonai mozgósítás eligazító | Fotó: Kovászna megyei prefektúra
Katonai mozgósítás eligazító | Fotó: Kovászna megyei prefektúra

„A tartalékosokat mozgósító gyakorlatokat – amelyekben a Belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) struktúrái is részt vesznek – békeidőben szervezik, hogy ellenőrizzék, miként egészítik ki a védelmi és nemzetbiztonsági struktúrákat emberi és anyagi erőforrásokkal, hogy megteremtsék az aktív katonai állomány és a tartalékosok közötti kohéziót, valamint hogy újra kiképezzék a tartalékosokat egyes katonai tevékenységekre”, fogalmaz a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

Felhívják az érintettek figyelmét, hogy az érvényes jogszabályok szerint a tartalékosok kötelesek részt venni a kiképzési és mozgósítási gyakorlatokon, a munkaadóik a katonai központ által kiállított igazolás alapján kötelesek legfeljebb 5 napos fizetett pótszabadságot biztosítani a mozgósítási gyakorlatra behívott személyeknek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a behívóparancs átvételének megtagadása, valamint a tartalékosok mozgósítási gyakorlatokon és kiképzéseken való távolmaradása szabálysértésnek minősül, ami bírsággal jár.