Háromszéken éppen a lassúsága miatt becézik „berecki gyorsnak” a Sepsiszentgyörgy és Bereck közti vasúti járatot, amelynek átlagsebessége alig 20-25 kilométer óránként.

A vonat a Sepsiszentgyörgy és Bereck közötti 72 kilométeres távolságot legrövidebb idő alatt is 2 óra 50 perc alatt teszi meg, de előfordul, hogy 3 óra 40 percet halad, derült ki a HotNews.ro elemzéséből, amely szerint ez a menetidő az idők során nem sokat változott, 95 évvel ezelőtt is 3 órát tartott az utazás. A járat 53 percet áll a kézdivásárhelyi vasútállomáson.

illusztráció: vonat

Feljegyzések szerint a Sepsiszentgyörgy és Bereck közti vonat soha nem volt gyors, a legnagyobb átlagsebességét 1980-ban mérték, amikor 42 kilométer/óra volt. A „berecki gyorson” a vonatjegy felnőtteknek 12 lejbe, gyerekeknek 6 lejbe kerül. Aki a háziállatával szeretne utazni, annak is jegyet kell fizetnie, ami hat lejbe kerül.

Romániában a leggyorsabb vonatok elérik a 160 kilométer/órás sebességet, ám a leglassabbak – mint a „berecki gyors” alig 20-25 kilométer/órával közlekednek, akárcsak az 1890-es években.