Nem csak a sofőrt kellene felelőssé tenni a közúti balesetekért, hanem esetenként felelősséget kellene vállaljon az útgondnokság és a rendőrség is, állapította meg lapunk érdeklődésére Benedek Zakariás. Az RMDSZ képviselő, az Infrastruktúra és Közlekedésügyi Szakbizottság tagja arra mutatott rá, hogy nagyon sok baleset történik az országban és a különböző kormányok azt vállalták, hogy 50 százalékkal csökkentik a balesetek számát, hogy az európai uniós átlagra mérséklődjön.

A közlekedési szakpolitikus szerint a nagyszámú baleset visszaszorításáért három tényező felel, a jármű vezető, az adott útszakasz gondnoka és a rendőrség ám elhibázott, hogy a jelenlegi törvénykezés kizárólag a sofőrt bünteti, holott mindhárom tényező felelősséget kellene vállaljon. Benedek Zakariás érdeklődésünkre példaként említette, hogy 2019-es adatok szerint az Olt völgyében vezető útszakaszon 8 ember fulladt a folyóba mert hiányos volt az útszéli védőkorlát. Hasonlóan az útgondnokot kellene felelősségre vonni például azért, mert az A1-es jelzésű Bukarest – Pitesti közti autópálya 84-es kilométerénél 8 hónapja egy nyerges vontató átszakította a védőkorlátot, ami a mai napig nincs megjavítva és életveszélyes hiszen aki nekihajt annak nem megvédi hanem kioltja az életét. Ezekért és hasonló esetekért büntetni kellene az útgondnokot. Ami a rendőrséget illeti a közúton való fokozottabb jelenléttel kellene szabálykövető magatartásra bírni a járművezetőket és nem a büntetés kellene a prevenciót jelentse, magyarázta a közlekedési szakpolitikus, aki szerint a rendőröknek nem a bokorból kellene radarozzanak, hanem sűrűbben és látható módon kellene jelen legyenek a közutakon.

Benedek Zakariás
Benedek Zakariás parlamenti képviselő

Benedek Zakariás lapunknak elmondta: a képviselőház Infrastruktúra és Közlekedésügyi Szakbizottsága keretében alakult egy szakpolitikusokból álló csapat, amely a KRESZ módosításán dolgozik. Az RMDSZ képviselő javaslatára a módosító javaslatok közé bekerült egy külön fejezet, amely a megelőzést szabályozza és ebbe bekerül tételesen az, hogy a sofőr mellett mi a felelőssége az útgondnoknak és rendőrségnek és szankciókat is megfogalmaznak mulasztás esetére. Emellett külön fejezetben szeretnék szabályozni az elmúlt időszakban megjelent elektromos járműveket, például rollereket is, hogy mikor és hol közlekedhetnek.

Benedek Zakariás szerint szorgalmazzák, hogy a jogszabályból kerüljön ki az idén februárban sürgősségi kormányrendelettel szabályzott „agresszív vezetés” büntetése. Magyarázata szerint ezzel az a gond, hogy a törvényhozó nem határozta meg egyértelműen, hogy mi minősül agresszív vezetésnek így a rendőr szubjektív megítélésére van bízva. Példaként említette, hogy agresszív vezetésnek minősülhet ha egymás után többször egyik sávról a másikra előz a sofőr ám ez autópályán nem agresszív vezetés hanem bevett gyakorlat.

Az RMDSZ szakpolitikus hibásnak tartja azt a februártól érvényes előírást is, hogy azonnal, a helyszínen 150 napra vonják be a hajtási jogosítványát annak, aki 70 km/h-val meghaladja a sebességhatárt. Magyarázata szerint ez nem helyes, hiszen a sofőr nem okozott balesetet, nem ittas vagy nem áll kábítószer hatása alatt, akkor lehetőséget kellene adni neki, hogy járművét hazaszállítsa és ne kelljen útszélen hagynia. Példaként említette, hogy az országban vannak útszakaszok ahol 70-ről hitelen 30 km/h-ra csökkentik a sebességhatárt és fizikai képtelenség időben visszalassulni.