Kovászna megye tanácsának jelenleg 10 európai uniós beruházási pályázata van. Ezek közül a két legnagyobb az oktatási rendszer korszerűsítését célozza. Az infrastruktúra fejlesztés tekintetében idén prioritás az Erdővidéki úthálózat felújításának befejezése.

Jakab István Barna a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke szerint 36 millió lejes pályázatból 33 tanintézmény számára vásárolnak iskolabuszokat. További 36 millió lejből pedig iskolák számára vásárolnak bútorzatot, sportfelszereléseket, laborokat és számítástechnikai eszközöket. Mindkét pályázat eredménye már a következő tanév kezdetén látható lesz.

Várhatóan a szeptemberi iskolakezdésre elkészül a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola új épülete is, tette hozzá Henning László. A háromszéki önkormányzat alelnöke szerint az új speciális iskolában korszerű körülményeket kínálnak a 185 speciális igényű gyereknek. A tantermek mellett lesznek egyéni terápiás termek, de asztalos, kerámiakészítő, agyagozó, bőrdíszműves, élelmiszer készítő műhelyek is lesznek, így a fogyatékkal élő gyerekeknek szakmát is tanítanak. A köznyelvben Három Rózsai Iskolaként ismert tanintézmény bővítése és korszerűsítése 27 millió lejbe kerül, amiből 6,6 millió a pályázati támogatás.

Új híd Vargyason

Idén prioritásnak tekintik az Erdővidéki úthálózat korszerűsítésének befejezését, mondta Kovács Ödön megyemenedzser. Elmondta, hogy a Málnás – Hatod és Ágostonfalva közti 35 kilométeres útszakasz felújításának 70 százaléka elkészült, eddig 23,3 kilométer utat adtak át ezen a szakaszon. Még hátravan a Bibarcfalva és Nagybacon útszakasz felújítása és 8 híd elkészítése. A másik ugyancsak Erdővidéki infrastrukturális beruházás a Barót – Vargyas és a Hargita megye határa közti út felújítása, amely 65 százalékban készült el eddig és idén szeretnék befejezni.