A Baróti Városi Kórház fejlesztése érdekében társult a háromszéki önkormányzat és az erdővidéki város önkormányzata – erről döntött a megyei tanács baróti, kihelyezett ülésén. A társulás célja a baróti városi kórház területén található sétányok, parkolóhelyek, valamint a kültéri vízvezeték hálózat, háztartási szennyvíz, csapadékcsatorna és közvilágítási rendszerének felújítása. A beruházás értéke 4,1 millió lej.

“Valószínű sokan emlékeznek, hogy 2010-ben 275 vidéki kórházat zártak be, a bezárandó intézmények között a baróti is szerepelt. Akkor Cseke Attila volt az egészségügyi miniszter, neki köszönhetően tudtuk megmenteni. A Baróti Városi Kórház nemcsak megmaradt, hanem az elmúlt években sikerült fejleszteni is. Tíz évvel ezelőtt még 5 orvos dolgozott a kórházban, 2017-ben vette át dr. Lozsádi Botond a baróti kórház vezetését orvosigazgatóként, jelenleg összesen 150 alkalmazott van, ebből 20 szakorvos. Időközben mentőszolgálatot és SMURD rohammentőszolgálatot, valamint tűzoltóállomást létesítettünk a kórház udvarán” – ismertette Tamás Sándor.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotók: Kocsis B. János
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotók: Kocsis B. János

„Olyan mértékű, összehangolt infrastrukturális fejlesztést indítottunk el Erdővidéken, amelyre több mint 50 éve nem volt példa, mert meg akarjuk mutatni, hogy az egykori bányászvidék nem a múlthoz tartozik, hanem van jövője” – fogalmazta meg Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint bár a korábbi évtizedekben is voltak fejlesztések a térségben, de ez nem történt összefüggő és átgondolt terv mentén. Az új program egy olyan modernizációs elképzelés, amely nem csak út és híd infrastruktúráról szól, hanem benne van például a kisrégió kórháza, mentőszolgálata, tűzoltóegysége és a több mint 25 éve betonszörnyként ágaskodó roncsok, iskolává alakítása – hangsúlyozta a háromszéki tanácselnök.

Többtucat iskola felszereltségének javítására pályáznak

A háromszéki, vidéki oktatási intézmények felszereltségének javítására pályáz Kovászna megye önkormányzata közösen 32 helyi önkormányzattal és 36 iskolával. Az uniós pályázatot az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszíroznák. „A pályázatból az életkornak megfelelő bútorzatot, modern tananyagokat, köztük digitális eszközöket lehet beszerezni.

Az iskolák igénylései alapján Kovászna megyében többek között 30 informatikai laboratóriumot, 22 természettudományi laboratóriumot szereznek fel, valamint bútorzattal, digitális tananyaggal, informatikai eszközökkel szerelik fel a résztvevő iskolákat. A projekt összértéke 36 millió lej” – mutatta be Jakab István Barna a megyei tanács alelnöke.

Támogatják a kézdivásárhelyi színház működését

A kézdivásárhelyi Vigadó Kulturális Alapítvánnyal is társult Kovászna Megye Tanácsa annak érdekében, hogy támogassa a kézdivásárhelyi színház előadásait. A megyei önkormányzat 200 000 lejt biztosít az alapítványnak bemutató előadások, illetve az előző évad előadásainak produkciós költségeire és tantermekben előadott, diákoknak szánt projektek költségeire. A Vigadó 2023-ban három bemutató előadást tervez: az évadzáró, évadnyitó és szilveszteri előadást.