Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén is meghirdette a végzős egyetemistákat, mesterképzős hallgatókat és doktoranduszokat célzó ösztöndíjprogramját. Január 31-ig azok a 35 év alatti, végzős hallgatók pályázhatnak, akik alap-, mesteri- vagy doktori képzésben vesznek részt bárhol a világban, és a disszertációjuk előkészítésén dolgoznak a ebben a tanévben.

Az ösztöndíj keretösszege 100 000 lej és a végzős egyetemi hallgatóknak odaítélt ösztöndíjak száma az összeg kimerülésével zárul le. A négy hónapig folyósított ösztöndíj értéke havi 300 lej az alapképzésben résztvevő hallgatók számára, havi 500 lej a mesterképzésen résztvevő hallgatóknak, és havi 1000 lej a doktori képzésen résztvevő hallgatók számára.

A pályázati kiírás szerint a sepsiszentgyörgyi lakhellyel rendelkezők bármilyen témában kutathatnak. Azok a diákok, akik bármilyen más romániai településen rendelkeznek lakhellyel, kizárólag Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos kutatásokra igényelhetnek ösztöndíjat, vagy ha a kutatásuk eredményei átültethetők a sepsiszentgyörgyi közigazgatásba vagy valamely fejlesztési területre.

A hallgatói ösztöndíjra a jelentkezési űrlap kitöltésével és az ösztöndíjszabályzatban megjelölt dokumentumok leadásával lehet pályázni, melyet idén január 31-ig kell benyújtani elektronikus formában a háromszéki megyeszékhely Ifjúsági Irodájához. Részleteket ITT találnak.

Az ösztöndíjra kiválasztott alap- és mesteri képzésben részt vevő hallgatóknak idén június 30-ig-, a doktori képzésben részt vevőknek pedig idén szeptember 30-ig kell leadniuk a dolgozatukat nyomtatott és elektronikus formában egyaránt.

Az alap- és mesteri képzésben részt vevők idén június 30-ig, a doktori képzésben részt vevők pedig szeptember 30-ig kötelesek leadni a dolgozatukat a sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz, majd novemberben egy konferencia keretében kell bemutatniuk dolgozataikat. Végezetül pedig idén november 4. és 11. között egy konferencia keretében személyesen is bemutathatják kutatási dolgozatukat.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2014 óta minden évben meghirdeti a hallgatói ösztöndíj pályázatát, emellett évente kiválósági ösztöndíjat biztosít a középiskolák végzős diákjai számára is. Tapasztalatok szerint évről évre nő a végzősök érdeklődése az ösztöndíjak iránt. A hallgatói ösztöndíjra tavaly 37 pályázatot nyújtottak be, tavalyelőtt pedig 30-at. A pályázók között voltak már a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Sapientia Tudományegyetem és a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem diákjai is.