A legfelsőbb ügyészségen tett feljelentést a Dinamo szurkolók ellen Kulcsár Terza József parlamenti képviselő. A legújabb magyar párt, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is panaszt tett, amiért a Dinamo szurkolók Doar Dinamo blogján cigányként hivatkoznak a Sepsi OSK futballcsapatra.

„Ott voltam a mérkőzésen, végighallgattam a gyalázkodást, de ami ezután a blogon történt, túlmegy minden határon” – mondta a politikus. Elmondása szerint, a blogbejegyzésben azt írják „veszítettünk a magyarországi cigány nemzetiségűek ellen”. Hozzátette, abban reménykedett, valaki lépni fog, a bukaresti klub leveteti a bejegyzést, de miután ez nem történt meg, bűnvádi feljelentést tett a legfelsőbb ügyészségen, és panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Mint ismeretes a sepsiszentgyörgyi csapat hétfőn házigazdaként 2-1-re nyert a Dinamo București ellen.

Mivel törvény van, amely börtönbüntetést ír elő azoknak, akik a nyilvánosság előtt cigányellenes elveket, eszméket és doktrínákat népszerűsítenek, a képviselő „kíváncsian” várja, mit lép a vádhatóság, felelősségre vonják-e, bebörtönzik-e az elkövetőket. Ez esetben nem lehet tévedésre hivatkozni, szögezte le.

A sajtótájékoztatón arra is kitért, szeptember óta kétszer is levélben fordult Cătălin Predoiu belügyminiszterhez, magyarázatot kért az úzvölgyi incidensekre, azt firtatta, mit léptek a hatóságok, elvégezték-e a feladatukat. Mind a két esetben azt a választ kapta, hogy bűnügyi eljárás zajlik, a belügyminisztérium dolgozói eleget tettek kötelezettségeiknek.

„Nehéz időket élünk, az erdélyi magyarság folyamatos támadásnak van kitéve, kőkeményen ki kell állnunk, össze kell fognunk. Száz éve el akarnak »takarítani«, még bírjuk, nem félünk, és is ezért teszem meg ezeket a lépéseket” – összegzett a politikus.