Ismét Sepsiszentgyörgyre toborozza a román nacionalistákat a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szervezet, amely június 26-án, vasárnap lufikkal szeretne magasba eregetni egy óriás román zászlót. A román zászló napjára időzített eseményt Mihai Tîrnoveanu a Nemzet Útja szervezet vezetője hirdette meg Facebook oldalán.

Mihai Tîrnoveanu – aki az elmúlt években több sepsiszentgyörgyi és úzvölgyi provokatív akciót szervezett – azt írja közösségi oldalán, hogy akciója premier lesz Kovászna és Hargita megyékben, de talán az egész országban ugyanis azt tervezi, hogy vasárnap este 6 órától, Sepsiszentgyörgy főteréről, 300 héliummal töltött lufi segítségével fogják felbocsátani a három méteres román zászlót miközben háttérben hangosan szól a román himnusz.

román Trianon
A Trianont ünneplők összeálltak egy csoportképre | Fotó: Kovács Zsolt

A Calea Neamului szervezet képviselője arra szólítja fel a patriótákat, hogy ez alkalommal egyrészt gyűljenek össze Sepsiszentgyörgy főterén, másrészt járuljanak hozzá pénzzel a performanszhoz mert a lufikat és a román zászlót se adják ingyen. Facebook bejegyzésében hozzáteszi: nem lesz könnyű kivitelezni a tervét mert közbeszólhat a szél, az eső és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal…

Sepsiszentgyörgyön egyébként a Kovászna megyei prefektúra szervezésében június 26-án, vasárnap délelőtt 10 órától az Állomás negyedi román katona emlékművénél kerül sor a hivatalos eseményre, amikor ünnepélyesen felvonják Románia zászlaját.