A hamarosan kezdődő új tanévben 11 háromszéki tanintézmény több száz diákja tanul az önkormányzatok által biztosított helyiségekben, mivel iskoláik felújítása és korszerűsítése még folyamatban van. Kovászna megyében 23 iskola és óvoda kezdi a tanévet egészségügyi működési engedély nélkül. Emellett az iskolabuszok több mint fele elhasználódott.

Egyes diákok ideiglenes tantermekben kezdik az iskolát

A Kovászna megyei tanfelügyelőség összesítése szerint 11 tanintézmény van a megyében olyan helyzetben, hogy a felújítási munkálatok miatt átmeneti osztálytermekbe kényszerülnek tanulói. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban a főépületet, a bentlakást és az egykori Jókai nyomda épületét is korszerűsítik, így 14 osztályt, összesen 378 tanulót más helyiségekbe költöztetnek. Köztük 6 osztályt a Kriza János utcai épületbe, 8 osztályt pedig a Gábor Áron utcaiba helyeznek át. Arra számítanak, hogy a munkálatok 2024 szeptemberére befejeződnek, és utána az iskolában a tanítás visszatér a rendes kerékvágásba.

Korszerű tanterem az új Székely Mikó Kollégiumban
Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi Református Gimnázium 147 diákját szintén a Kriza János utcába költöztetik – derül ki a tanfelügyelőségnek a prefektúra honlapján közzétett jelentéséből. A Mihai Viteazul Főgimnázium két szárnyát, a bentlakást és az aulát felújítják. A munkálatok viszont a városháza és a kivitelező közötti viták miatt elakadtak, így 16 osztály, összesen 360 diák máshol kénytelen tanulni. Hasonló helyzetben van a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola, a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola, a nagyborosnyói, a bácsteleki, a dobollói, márkosfalvi iskolák, a diákok számára áthidaló megoldásokat keresnek.

Tanintézetek egészségügyi engedély nélkül

Háromszéken 23 iskola és óvoda kezdi a tanévet egészségügyi működési engedély nélkül. Legtöbb helyen a vezetékes ivóvíz hiánya miatt, vagy mert helyiség nem felel meg a törvény által előírt követelményeknek. A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség jelentése szerint a megye 304 tanintézménye közül 281, azaz 92,43%-a engedélyezett vagy engedélyeztetés alatt áll, 23 pedig egészségügyi engedély nélkül működik, köztük 18 óvoda és általános iskola, valamint 5 vidéki középiskola.

A Közegészségügyi Igazgatóság több óvoda és középiskola esetében a vezetékes vagy kutakból származó víz esetében megállapította, hogy nem iható. Nem megfelelő ivóvíz miatt nem kaphat egészségügyi működési engedélyt a mikóújfalusi, miklósvári, felsőrákosi, kisbaconi, nagybaconi, zabolai, magyarhermányi és vargyasi tanintézmény sem.

Kovászna megyében már nincs olyan iskola vagy óvoda, ahol vízellátás nélküli kültéri illemhely lenne, de van öt olyan iskola, ahol kültéri illemhely van de csatornával ellátva, a többi iskola és óvoda beltéri illemhellyel rendelkezik. A hetei, bölönpataki, kisvirágospataki, előpataki és erősdi tanintézmények számára konténereket vásároltak a megfelelő higiéniai feltételek biztosítása érdekében, áll a háromszéki tanfelügyelőség jelentésében.

Kovászna megye 304 oktatási intézményből 68-at gázkazánnal, 181-et fatüzelésű kazánnal egyet elektromos és egyet fűrészporral működő fűtéssel, 48-at fatüzelésű kályhával fűtenek, a többit közösségi hőközpontokkal fűtik.

Az iskolabuszok több mint fele elöregedett és elhasználódott

Háromszéken 78 iskolai kisbusz van ám ezek több mint felét le kellene cserélni – derül ki a tanfelügyelőség jelentéséből. Emiatt Kovászna Megyei Tanácsa pályázatot nyújtott be, amelyben 35 közigazgatási egység számára 36 elektromos kisbusz vásárlására kér támogatást a tanulók szállítására. Az iskolák már évek óta kérik iskolai kisbuszok beszerzését, de csak idén indult el erre vonatkozó program.

Iskolai tízórai nélkül kezdődik az új tanév

A szeptemberi iskolakezdésig hátra lévő idő alatt esély sincs arra, hogy a megyei hatóságok lebonyolítsák a tej, kifli és alma beszállítók kiválasztására hirdetett közbeszerzési eljárást. Ennek oka, hogy a kormány csak augusztusban fogadott el rendeletet arról, hogy 2029-ig meghosszabbítja az állam által támogatott étkeztetési programot. Tapasztalatok szerint ez a folyamat több hónapig is eltarthat, így a szülők készülhetnek arra, hogy uzsonnát kell csomagoljanak gyerekeiknek.

Iskolai tízórai | Illusztráció: frissujsag.ro

A nemrégiben megjelent kormányhatározat a napi értékhatárt is megszabta minden óvodás vagy iskolás tanuló számára. Ez szerint fejenként 70 baniért lehet beszerezni egy adag gyümölcsöt és/vagy zöldséget; fejenként napi 1,11 lej lehet egy adag tej vagy tejtermék beszerzési ára és fejenként 65 baniért lehet egy diák számára pékterméket vásárolni. Mindezt összesítve kevesebb mint 2,5 lejbe kerülhet egy tanuló számára a napi “egészséges uzsonna”.

Több mint 2000 kisdiák kap iskolatáskát

Az előkészítő osztályos kisdiákokat célozza a Kovászna megyei tanács Iskolatáska és After-school programja. Az Iskolatáska program révén az elmúlt tíz év alatt több mint 20 ezer háromszéki tanulónak biztosítottak hasznos tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát.

A szeptemberben kezdődő új tanévben pedig 2239 előkészítős kisdiák – 1155 fiú és 1084 lány – kap minőségi hátizsákot benne tolltartót, névcédulát, színes és grafit ceruzát, kulacsot és szendvicses dobozt. A háromszéki önkormányzat idén 250 ezer lejre növelte az Iskolatáska program pénzkeretét, így egy csomag ára 110 lej. Az iskolatáskákat az első iskolai napokon kiosztják a kedvezményezetteknek.