Ismét iskolatej és kifli nélkül indul az új tanév, ugyanis a kormány csak augusztusban fogadott el rendeletet arról, hogy 2029-ig meghosszabbítja az állam által támogatott étkeztetési programot.

A szeptemberi iskolakezdésig hátra lévő idő alatt esély sincs arra, hogy a megyei hatóságok lebonyolítsák a tej, kifli és alma beszállítók kiválasztására hirdetett közbeszerzési eljárást. Tapasztalatok szerint ez a folyamat több hónapig is eltarthat, így a szülők készülhetnek arra, hogy uzsonnát kell csomagoljanak gyerekeiknek.

A Kovászna megyei Diáktanács hétfőn felhívást küldött szerkesztőségünkbe, amelyben egyrészt csalódásuknak adnak hangot az „iskolatej és kifli” program akadozása miatt. Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a háromszéki diákok köréből a tízóraiként kapott tej és kifli minőségére. „Tisztában vagyunk azzal, hogy jogi szempontból az a beszállító nyeri az árverést, aki a legjobb ajánlatot teszi, de ez nem akadályozhatja meg a megyei hatóságokat abban, hogy a minőségi termékeket előnyben részesítsék” – fogalmazta meg Marian Calcea, a mintegy 33.000 diákot képviselő Kovászna Megyei Diáktanács elnöke.

Külön csomagolt alma és keksz az iskolásoknak

Kevesebb mint 2,5 lejből kellene egészséges tízórait biztosítani egy tanulónak

A nemrégiben megjelent kormányhatározat a napi értékhatárt is megszabta minden óvodás vagy iskolás tanuló számára. Ez szerint fejenként 70 baniért lehet beszerezni egy adag gyümölcsöt és/vagy zöldséget; fejenként napi 1,11 lej lehet egy adag tej vagy tejtermék beszerzési ára és fejenként 65 baniért lehet egy diák számára pékterméket vásárolni. Mindezt összesítve kevesebb mint 2,5 lejbe kerülhet egy tanuló számára a napi “egészséges uzsonna”.