Háromszéken alig egy hete indult újra a tej-kifli és alma program, ám az óvodásoknak és iskolásoknak adott termékek miatt kapott hideget-meleget a háromszéki önkormányzat, mutatott rá Tamás Sándor. Kovászna megyei tanács elnöke szerint van jogos kritika is, hiszen a legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy az óvodásoknak és iskolásoknak adott minden egyes almát külön műanyag tasakba csomagolnak.

Ennek oka az, hogy a programot szabályzó módszertan kötelezően előírja, hogy minden élelmiszer terméket egyenként csomagolva kell a gyerekeknek biztosítani. Ezen a héten javasolják a prefektus által koordinált szakmai bizottságnak, hogy kezdeményezzenek módosítást, hogy ne legyen kötelező egyenként becsomagolni az almát.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Henning László alelnök | Fotó: Kovács Zsolt

Ami a péktermékek minőségére vonatkozó kritikákat illeti, Henning László a háromszéki önkormányzat alelnöke rámutatott: ezek teljes kiőrlésű lisztből kell készüljenek, nem tartalmazhatnak cukrot, édesítőszert, semmilyen adalékanyagot. A tejtermékekben sem lehet cukor vagy más édesítőszer, de kakaó vagy egyéb ízesítő sem.

Tamás Sándor szerint többen úgy vélekednek, hogy fölösleg pénzkidobás a program, viszont azzal is tisztában kell lenni, hogy vannak olyan gyerekek Háromszéken is, akiknek ez a napi tej-kifli-alma jelenti az ebédet. Kovászna megyében 23 579 óvodás és iskolás kap hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet.