A pénteken közzétett pótérettségi óvások előtti eredményei alapján a háromszéki végzős diákok alig 16,3 százalékának sikerült a záróvizsgája, ami az országos átlag alatt van. Kovászna megyében a pótérettségin 349 tanuló vett részt és csupán 57-en szereztek diplomát.

A végzős háromszéki diákoknak ezúttal is a román nyelv és irodalom bizonyult a legnehezebbnek. Ebből a tantárgyból a diákok 20,4 százaléka érte el az átmenő 5-ös jegyet. A matematika is kifogott a háromszéki pótérettségizőkön, hiszen alig 32,2 százalékos az átmenési arány. Legjobban a magyar nyelv és irodalom vizsgán teljesítettek a háromszéki érettségizők, akiknek 78,8 százaléka írta meg az átmenő jegyet.

A szaklíceumok végzősei ezúttal eredményesebbek voltak mint az elméleti osztályok tanulói

A szaklíceumok végzősei látszólag többet tanultak a nyáron mint az elméleti líceumok diákjai. Ezúttal a szaklíceumi végzősök 29,4 százalékának sikerült diplomát szereznie, míg az elméleti líceumok végzőseinek csak 9,8 százaléka pótvizsgázott sikeresen. Mint arról beszámoltunk az idei első érettségi fordulón éppen fordítva történ, hiszen akkor az elméleti líceumok tanulói teljesítettek jobban, 83,80 százalékuknak sikerült a záróvizsgája, miközben a szaklíceumi tanulók körében volt a legtöbb sikertelenül érettségiző, alig 23,64 százaléknak sikerült a záróvizsgája.

Kovászna megyében a pótérettségin a román tannyelvű osztályok végzősei jobban teljesítettek mint a magyar tannyelvű osztályok tanulói. A háromszéki tanfelügyelőség jelentése szerint a román osztályok diákjai 19,1 százaléka vizsgázott sikeresen, míg a magyar tannyelvű osztályok végzősei közül csak 15,5 százalék szerzett érettségi diplomát. A sikeres érettségi vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.