Kovászna megyében 66,95%-os az érettségin való átmenési arány, ami valamivel magasabb, mint tavaly, de jóval az országos átlag alatt van. Az oktatási minisztérium közlése szerint országos szinten az elmúlt 15 év legjobb érettségi eredményei születtek, a vizsgázók 76,4%-nak sikerült diplomát szereznie, ami országos szinten 3,6 százalékkal jobb eredmény a tavaly nyári értettségihez képest.

A hétfőn közzétett, óvások előtti eredmények alapján Háromszéken 1.308 végzős iratkozott fel érettségire és közük 1.280-an jelentek meg a vizsgákon, és 857-en érték el a 6-os átmenési arányt és szereztek érettségi diplomát. Kovászna megyében tehát idén az óvások előtt a végzősök 66,95%-a érte el az értettségi diplomához szükséges 6-os átlagot. Tavaly Kovászna megyében a nyári érettségin 65,43%-os volt a sikeresen vizsgázók aránya. Idén Háromszéken 1,5 százalékkal jobb eredmény született mint tavaly, de jócskán elmarad az országos átlaghoz képest.

A korábbi évek végzősei rontották a megyei átlagot

Háromszéken az idén végzett tizenkettedikesek közül 1107-en vettek részt az érettségi és 73,60 százalékuk ért el átmenő jegyet az első vizsgaszesszióban, ám az elmúlt évek végzősei közül is 173-an jelentkeztek most érettségi vizsgára és 42-es szereztek diplomát, azaz közülük csak 24,28 százaléknak sikerült hatos fölötti általánost elérni.

Idei végzősök érettségi eredményei

Kovászna megyében idén egyetlen érettségizőnek sem sikerült szintízesre érettségiznie. A legmagasabb átlagot a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium egyik román tannyelvű osztályos diákja érte el, akinek 9,83-as átlaga lett. A háromszéki magyar diákok közül az első a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium végzőse, aki 9,77-es átlaggal szerzett érettségi diplomát.

Idén is a román fogott ki a háromszéki érettségizőkön, de tavalyhoz képest rontottak magyarból

Kovászna megyében idén is a román nyelv és irodalom fogott ki leginkább az érettségizőkön, így ebből a tantárgyból a diákok 73,14% százaléka érte el az átmenő 5-ös jegyet, tavaly románból az átmenési arány 72,64% volt. Legjobban a magyar nyelv és irodalom vizsgán teljesítettek a háromszéki érettségizők, akiknek 94,36 százaléka írta meg az átmenő jegyet, ebből a tantárgyból viszont tavalyhoz képest rontottak a háromszéki végzősök, hiszen az elmúlt esztendőben 97,53 százalékos volt az átmenési arány.

Ezt követik a szaknak megfelelő választható tantárgyak, amelyekből a háromszéki érettségizők 91,37 százaléka írt ötösnél nagyobb jegyet, szemben a tavalyi érettségin ezekből a tantárgyakból elért 90,72 százalékos sikerességi aránnyal. A szaknak megfelelő, kötelező tantárgyakból a háromszéki végzősök 88,54 százaléka ért el átmenő jegyet, és ezekből a tantárgyakból is rontottak a tavalyiakhoz képest, amikor 89,72 százalék volt az átmenési arány.

Érettségi vizsga | Illusztráció: Turnul Sfatului

Hatalmas a különbség az elméleti és szaklíceumok végzőseinek felkészültsége közt

Akárcsak az elmúlt években, idén is a háromszéki elméleti líceumok tanulói teljesítettek jobban, hiszen 87,38 százalékuknak sikerült a záróvizsgája. Ezt követik a vokacionális – művészeti, pedagógiai, teológiai, sport – szakokon végzettek, akik 53,41 százaléka elérte az érettségi diplomához szükséges 6-os általánost. Háromszéken a szaklíceumi tanulók körében volt a legtöbb sikertelenül érettségiző, alig 29,15 százaléknak sikerült a záróvizsgája.

A háromszéki román diákok jobb eredményeket értek el mint a magyar társaik

Kovászna megyében a román tannyelvű osztályok végzősei jobban teljesítettek mint a magyar tannyelvű osztályok tanulói. A háromszéki tanfelügyelőség jelentése szerint a román osztályok 393 diákja vett részt az érettségin és 322-en (81,93%) kapott hatosnál nagyobb osztályzatot. A háromszéki magyar tannyelvű osztályok végzősei közül 887-en vettek részt az idei első vizsgaszesszióban és 535-an (60,32%) szereztek érettségi diplomát.

Az érettségizők IDE kattintva tudják megnézni eredményeiket.