A sepsiszentgyörgyi középfeszültségű villanyhálózat korszerűsítését szorgalmazza Antal Árpád. A polgármester szerint a sepsiszentgyörgyi polgárok jogos elvárása, hogy többé ne kerüljenek olyan helyzetbe mint a hét elején, amikor 38 órán át tartó meghibásodás sorozat a város háztartásainak mintegy felét érintette.

A kétnapos, példátlan áramkimaradást követően Antal Árpád Bukarestben találkozott az Electrica vezérigazgatójával. Beszámolója szerint Alexandru Chiriță tájékozott volt a Sepsiszentgyörgyön történtekkel kapcsolatban és ígéretet tett, hogy erőfeszítéseket tesznek a sepsiszentgyörgyi középfeszültségű hálózat korszerűsítése érdekében.

Antal Árpád magyarázatot kért a történtekért és a villanyszolgáltató szerint a rendkívüli meghibásodás sorozat a középfeszültségű elosztó hálózaton keletkezett, amely Sepsiszentgyörgy esetében mintegy 70 éves vezetékrendszeren működik, ennek fokozatos felújítását ígéri a szolgáltató. Mivel a történtek miatt sokan a polgármesteri hivatalt tették felelőssé, Antal Árpád leszögezte: a villanyszolgáltatás az állami felügyelet alatt álló Electrica kizárólagos hatásköre, arra semmilyen ráhatása nincs az önkormányzatnak.

A szolgáltatóhoz kell benyújtani a kártérítési igényeket!

„Biztos, hogy meg kell újítani a hálózatot és én mindent megteszek annak érdekében, hogy törvényes keretek között, politikai befolyással nyomást gyakoroljak a vállalatra. Ugyanakkor kihangsúlyoznám, hogy a polgároknak az okozott kárt az kell kárpótolja, aki azokat okozta” – mondta Antal Árpád. A polgármestert arról tájékoztatta az Electrica, hogy két fajta kárpótlás létezik: akinek elromlott valamilyen elektromos készüléke a villanyszolgáltató Oltmező utcai székhelyén kell benyújtson kártérítési igénylést. Másrészt törvény szerint ha egy megyeszékhelyen 4 óránál hosszabb az áramkiesés, akkor a szolgáltató hivatalból 30 lejes kárpótlást kell megítéljen a fogyasztóknak.

A sepsiszentgyörgyi incidens kapcsán az Electrica is kiadott egy közleményt, amelyben elismeri, hogy rendkívüli probléma történt a sepsiszentgyörgyi középfeszültségű hálózaton, amit rövid időn belül egymást követő meghibásodások okozták és ilyen eset ritkán fordul elő az áramszolgáltató rendszerek esetében.

Villanyszerelő | Illusztráció: Infotr.ro

Hogyan működik a villanyhálózat?

A probléma megértéséhez meg kell érteni az áramszolgáltatási rendszer működését, ezért Antal Árpád szakemberektől kért tájékoztatást. Rámutattak, hogy az áramszolgáltatási rendszerben magasfeszültségű, középfeszültségű és alacsony feszültségű vonalak vannak.

A magas feszültségű rendszerek 110.000 volt és ez fölötti feszültségű áramot szállít települések, régiók és államok között magas oszlopokon. Sepsiszentgyörgy környékén 3 magasfeszültségű állomás szolgálja ki a várost, ilyen van az Energia utcában, Szépmezőn és Köröspatakon. Ezek az állomások a 110.000 voltról 20.000 voltra csökkentik az elektromos feszültséget és ez jelenti a középfeszültséget, amelyet a transzformátorházak fele továbbítanak a középfeszültségű hálózaton.

Sepsiszentgyörgyön 210 transzformátorház található, amelyek átalakítják a 20.000 voltos áramot 380 voltos alacsony feszültségűvé, amit onnan a háztartások fele szállítanak a régebben oszlopokon vezetett, újabban föld alá helyezett alacsony feszültségű hálózaton.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A középfeszültségű rendszerekkel országos szinten nagy a probléma!

Antal Árpád rámutatott: Sepsiszentgyörgyön az elmúlt években éppen az önkormányzat hatására sikerült az Electricánál elérni, hogy több helyszínen felújítsa alacsony feszültségű hálózatát, ugyanis az utcák felújításával egy időben eltüntették a régi betonoszlopokat és föld alá helyezték a vezetékeket. A hét elején történt, közel kétnapos áramkimaradás viszont a középfeszültségű hálózaton történt, amikor sorban 54 transzformátorház és a régi, 70 éves vezetékek hibásodtak meg.

A középfeszültségű rendszerekkel országos szinten nagy a probléma, tájékoztatta az Electrica vezérigazgatója Antal Árpádot. A polgármester szerint Sepsiszentgyörgyön a villanyszolgáltató elkezdi a középfeszültségű rendszer felújítását. A városháza már kibocsátotta az urbanisztikai bizonylatot az Energia utcai középfeszültségű rendszer felújítására, amely a város háztartásainak megközelítőleg felét látja el árammal.

Baj esetén érezzük a közszolgáltatások fontosságát

Antal Árpád kiemelte: mindannyian éreztük, mennyire fontosak a közszolgáltatások és csak akkor látjuk, hogy mekkora munka van mögötte, ha azok nem működnek. Véleménye szerint jó döntés volt önkormányzati tulajdonban tartani a víz, csatornázás, köztisztasági és közszállítási vállalatokat, mert azokat az önkormányzat folyamatosan fejleszti és van ráhatása a működésükre. A villanyszolgáltatás és az áramszolgáltatási rendszer fejlesztésében azonban nincs hatásköre.