Szerdára virradó éjjel Sepsiszentgyörgy összes háztartásában visszakapcsolták az áramellátást, tájékoztatott az Electrica. A 38 órán át tartó meghibásodás sorozat kijavításán három megye villanyszerelői dolgoztak.

Sepsiszentgyörgyön hétfő délutántól volt áramszünet a város háztartásainak közel felében, intézmények és vállalkozások voltak kénytelen zárva tartani, miután felmondta a szolgálatot a sepsiszentgyörgyi villanyhálózat. 12.000 fogyasztót érintett az áramszünet.

Az Electrica villanyszolgáltató igazgatója, Józsa Csaba korábban elmondta, ilyen méretű problémával még nem találkoztak, Brassó és Hargita megyéktől kértek segítséget, folyamatosan dolgoztak. Az okozta az áramszünetet, hogy a háromszéki megyeszékhely 120 transzformátor központjából 54 meghibásodott, a megyei villanyszolgáltató problémamegoldó képességét pedig meghaladta a rendkívüli helyzet.

Sepsiszentgyörgy madártávlatból | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Sepsiszentgyörgy madártávlatból | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyiek jogosultak kárpótlásra, amit egyénileg kell igényelni!

Antal Árpád polgármester a kedd délutáni válságtanácskozáson arra a sokak által feltett kérdésre is választ kért a villanyszolgáltató vezetőjétől, hogy ki fog kárpótlást fizetni a fogyasztóknak. Józsa Csaba szerint két fajta kárpótlási lehetőség van, egyrészt ha az áramszünet miatt elromlik valamilyen elektromos készülék vagy háztartási gép, illetve vállalkozások esetében mérhető az áramkiesés miatt keletkezett kár, akkor az Electrica sepsiszentgyörgyi, Oltmező utcai székhelyén egyénileg kell kártérítést igényelni. Másrészt törvény szerint ha egy megyeszékhelyen 4 óránál hosszabb az áramkiesés a fogyasztó 30 lejes kárpótlásra jogosult.

Antal Árpád szerint arra is válaszokat kértek a villanyszolgáltató vezetőjétől, hogy mit tesznek azért, hogy hosszú távon hasonló eset ne forduljon elő. Józsa Csaba válaszul rámutatott: eddig felújították az alacsony feszültségű hálózatot, most a problémát a 70 éves középfeszültségű vezetékek okozzák. Az Electrica a közeljövőben kezd egy beruházást, amely által kicserélik a régi vezetékek 15-20 százalékát és terveik szerint a következő 6 évben sikerül kicserélniük a teljes középfeszültségű hálózatot.