Felmondta a szolgálatot a sepsiszentgyörgyi villanyhálózat: második napja tart az áramszünet, a város háztartásainak közel fele már érintett, intézmények és vállalkozások kénytelenek bezárni. Az Electrica villanyszolgáltató igazgatója, Józsa Csaba szerint ilyen méretű problémával még nem találkoztak, több megyétől kértek már segítséget, folyamatosan dolgoznak de megbecsülni sem tudják mikor rendeződik a helyzet.

A sepsiszentgyörgyi háztartások közel felét, 12.000 fogyasztót érintett eddig a hétfő délután kezdődött áramszünet. Egyes területeken csak rövid ideig voltak áramkiesések, de vannak olyan városrészek, ahol a problémák több mint 24 órán át tartanak. Jelenleg a háromszéki megyeszékhely 120 transzformátor központjából 54 van meghibásodva.

A több mint 70 éves középfeszültségű vezetékrendszer több helyen is meghibásodott, a háromszéki Electrica villanyszolgáltató problémamegoldó képességét pedig meghaladja a rendkívüli helyzet. Jelenleg három megye villanyszerelői dolgoznak a probléma megoldásán ám nem tudni mikor rendeződik a helyzet. A fogyasztóknak joga van kártérítést kérni az Electrica villanyvállalattól, összegezte a kedd délutánra összehívott sürgősségi tanácskozáson elhangzott információkat Antal Árpád.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy polgármestere kedd esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy bár az Electrica állami tulajdonú vállalat és működése semmilyen módon nem tartozik a polgármesteri hivatal hatáskörébe, de az elhúzódó áramszünet miatt összehívta a Helyi Sürgősségi Bizottságot, hogy felmérjék mit tud tenni az önkormányzat és más intézmények a helyzet megoldása érdekében.

A tanácskozáson Józsa Csaba az Electrica Kovászna megyei igazgatója arról számolt be, hogy a jelenlegihez hasonló problémával még nem találkoztak. Magyarázata szerint az áramkiesés az elavult, 70 éves középfeszültségű hálózatból ered, amely sorozatban, több helyen meghibásodott, illetve két transzformátor központ kigyulladt. A polgármester kérdésére, a villanyszolgáltató igazgatója elmondta: nagy a baj és nem tudni mikorra sikerül megoldani.

A sürgősségi tanácskozást követően Antal Árpád arról számolt be, hogy a háromszéki villanyszolgáltató igazgatója szerint a helyzet meghaladja a problémamegoldó képességüket ezért Brassó és Hargita megyéből kértek és kaptak segítséget. Amennyiben továbbra sem boldogulnak, Maros és Kolozs megyékből is hívnak szakembereket. Az 54 meghibásodott transzformátor központot nem tudják generátorról ellátni, mivel a három székelyföldi megyében összesen 5 nagy teljesítményű generátor van.

Villanyszerelő | Illusztráció: Infotr.ro

Antal Árpád azt kérte a villanyszolgáltató vezetőjétől, hogy a rendelkezésre álló generátorokkal próbálják legalább azokat a transzformátorokat ellátni, vagy visszacsatolni a rendszerre, ahol már huzamosabb az áramkiesés, hogy az érintett családok ne kelljen második éjszakát is áram nélkül töltsék. A polgármester a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a sepsiszentgyörgyi közszolgáltatások egyelőre tudnak működni mert a stratégiai fontosságú intézményeknek vannak generátoraik. Nem várható probléma a város vízellátásában, illetve a kórházat is tudják generátorokról működtetni.

A sepsiszentgyörgyiek jogosultak kárpótlásra, amit egyénileg kell igényelni!

Antal Árpád arra a sokak által feltett kérdésre is választ kért a villanyszolgáltató vezetőjétől, hogy ki fog kárpótlást fizetni a fogyasztóknak. Józsa Csaba szerint két fajta kárpótlási lehetőség van, egyrészt ha az áramszünet miatt elromlik valamilyen elektromos készülék vagy háztartási gép, illetve vállalkozások esetében mérhető az áramkiesés miatt keletkezett kár, akkor az Electrica sepsiszentgyörgyi, Oltmező utcai székhelyén egyénileg kell kártérítést igényelni. Másrészt törvény szerint ha egy megyeszékhelyen 4 óránál hosszabb az áramkiesés a fogyasztó 30 lejes kárpótlásra jogosult.

Antal Árpád szerint arra is válaszokat kértek a villanyszolgáltató vezetőjétől, hogy mit tesznek azért, hogy hosszú távon hasonló eset ne forduljon elő. Józsa Csaba válaszul rámutatott: eddig felújították az alacsony feszültségű hálózatot, most a problémát a 70 éves középfeszültségű vezetékek okozzák. Az Electrica a közeljövőben kezd egy beruházást, amely által kicserélik a régi vezetékek 15-20 százalékát és terveik szerint a következő 6 évben sikerül kicserélniük a teljes középfeszültségű hálózatot.