Az elhúzódó áramszünet miatt Antal Árpád polgármester összehívta a Helyi Sürgősségi Bizottságot. A hétfő délben történt meghibásodást azóta számos más követte, a túlfogyasztás miatt sorra adják meg magukat a régi középfeszültségű vezetékek és robbannak el transzformátorok.

Az Electrica villanyszolgáltató szakemberei hétfő délután óta folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán. Időközben a sepsiszentgyörgyiek a kényelmetlen helyzeten túl elromlott elektronikus készülékekre és háztartási berendezésekre panaszkodnak, illetve intézmények és vállalkozások voltak kénytelenek bezárni mert áram nélkül nem tudnak tevékenykedni.

A sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház bár két alternatív áramforrással (generátorral) is rendelkezik, de kénytelen volt csökkenteni tevékenységét. Biztonsági megfontolásból csak a halaszthatatlan műtéteket és vizsgálatokat végezték el. A kórház mellett lévő járóbeteg rendelő tevékenysége viszont akadozott, számolt be András Nagy Róbert igazgató. Hozzátette: két olyan személy jelentkezett a sepsiszentgyörgyi kórházban, akik oxigénpótlásra szorulnak de mivel az áramszünet miatt otthonukban nem tudták bekapcsolni a lélegeztető készüléket, kérték a kórházba való beutalásukat.

Villanyszerelő | Illusztráció: Infotr.ro

Az Electrica villanyszolgáltató honlapján lehet követni, hogy hol van meghibásodás által okozott áramszünet és az szerint nemhogy csökken, hanem egyre több érintett sepsiszentgyörgyi utca kerül fel a listára amit IDE kattintva lehet megtekinteni.

Józsa Csaba az Electrica villanyvállalat Kovászna megyei igazgatója szerint a kánikulai időszakban a légkondicionálók működtetése túlterheli a hálózatot, jellemzően annak gyenge pontjain hibásodik meg a vezeték. Magyarázata szerint Sepsiszentgyörgyön nem mindenhol történt meg a régi vezetékek cseréje, ezért vannak szakaszok, ahol a föld alatti, középfeszültségű vezetékek még a kommunizmus idejéből származnak. Helyenként 70-80 évesek a középfeszültségű vezetékek, amelyek nem a jelenlegi áramfogyasztásra voltak tervezve, elavultak és nem tudják hiba nélkül kiszolgálni a megnövekedett fogyasztói igényeket.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kedden reggel arra szólította fel az Electrica vezetőségét, hogy folytassanak aktívabb kommunikációt a lakókkal és a fogyasztókkal, annak érdekében, hogy elkerüljék a vitákat és a pánikot a lakosok körében. Mivel a kényszer áramszünet nem oldódott meg, a polgármester kedd délutánra összehívta a Helyi Sürgősségi Bizottságot. Az ott meghozott döntésekről a későbbiekben tájékoztatunk.